De betekenis van het woord

"SQUAW"
De betekenis van het woord squaw is niet voor iedereen dezelfde. Over het algemeen wordt het gebruikt om te verwijzen naar een Amerikaans Indiaanse vrouw. Toch heeft het woord verschillende betekenissen en roept het verschillende emoties op afhankelijk van wie het woord gebruikt en tot wie het gericht is. Als men "squaw" in het woordenboek opzoekt betekent het vrouw, al wordt er bij gezegd dat het denigrerend bedoeld is. Het woord is namelijk synoniem voor hoer of del.

Hoe en wanneer men het woord precies in een negatieve manier is beginnen gebruiken is niet helemaal duidelijk. Er bestaan verschillende versies en verhalen over het woord "Squaw".

Zo denken sommigen dat het woord zijn oorsprong kent in de Indiaanse talen, maar volgens anderen is dat niet correct. Het zou "vagina" betekenen, in ieder geval een woord om de vrouwelijke genitaliŽn aan te duiden maar dan in een meer ordinaire betekenis zoals "kut".

In de Mohawk taal betekent het woord "otsikwaw" vrouwelijke genitaliŽn. Zo zouden Europese bonthandelaren dit woord hebben verbasterd tot "squaw" en gaven daarmee aan wat zij van de Mohawk-vrouwen wilde hebben; sexueel plezier.

Maar er zijn dus nog meer versies. Die van Europeanen bij voorbeeld, die voor het eerst oog in oog staan met de Indiaanse krijgers. De Europeanen willen weten waar de vrouwen zijn maar de enige vorm van communicatie die op dat moment mogelijk is, zijn handgebaren. De Europeanen wijzen dan ook op hun genitaliŽn. De Indianen denken op dat moment dat hun de betekenis van "penis" wordt gevraagd en antwoorden met "squaw". De Europeanen interpreteren dat als vrouw.

Een andere versie komt voort uit de verkrachting van Indiaanse vrouwen door de Europeanen. Tijdens die daad schreeuwen de vrouwen wanhopig "squaw" in de betekenis van "geen penis", hetgeen ook verkeerd werd geÔnterpreteerd door de blanken.

Welke versie het ook is, in alle gevallen gaat het om een betekenis van een woord dat een bijzonder nare smaak heeft voor de Indiaanse vrouwen.

Shungila Taniya
Bron: internet