DE HONDEN TRAVOISLADEN VAN EEN TRAVOIS


Het laden en pakken van een travois is eigenlijk simpel. Hoeveel er geladen wordt is ongeveer het gewicht van de hond. De stammen die travois gebruikten fokten wolfachtige honden die groot en breed waren zodat ze zware lasten konden dragen. Vaak trokken ze meer dan 60 kg per lading. Mensen die beslissen om hun honden met een travois te laten werken moeten er op toezien dat hun dier niet belast wordt. De meeste rassen zijn hiervoor niet geschikt en 20% van het gewicht van de hond als last op een travois is meer dan voldoende.

Wat met een travois vervoerd werd was heel gevarieerd. Het kon zowat alles zijn, van voeding en dekens tot bullboats en brandhout, en zelfs kleine kinderen. Bij de jacht werd vlees van de geschoten dieren op een travois naar het kamp vervoerd. In de winter werd een travois bijna dagelijks gebruikt voor het aanvoeren van brandhout. In de andere seizoenen was het halen van brandhout een wekelijkse taak. Het gedroogde voedsel werd in parfleches op de travois vervoerd. Deze soorten ladingen werden gebruikt tijdens het verhuis van een kamp of tijdens de jacht.


Het pakken van de verschillende soorten ladingen was enorm nuttig. Het zwaarste item werd onderaan op de hoepel gezet en de lichtere er bovenop. Zoals bij het stapelen van parfleches. Verschillende voorwerpen zoals brandhout met parfleches, het brandhout werd in bundels gebonden en konden zo makkelijker geladen en vastgemaakt worden op de travois. Een bullboat laden was iets moeilijker door zijn omvang. Ze werden ondersteboven om de travois gezet met de rand van de bullboat gelijk met de rand van de onderste rand van de hoepel. De andere zijde rustte juist boven het punt waar beide palen samen kwamen, de travois besloeg bijna de gehele oppervlakte van de palen. In de honden en paardencultuur van de Hidatsa, beschrijft Buffalo Bird Woman, hoe ze een bullboat op haar travois vastmaakte. "op deze hond werd een bullboat geladen, vastgebonden met een einde en omhoog over het zadel van de travois rustend. Een speciale, dubbele riem in leer of rawhide werd rond plaats gebonden waar de palen van de travois elkaar kruisten en gingen vervolgens over de top van de boot heen? Op dit punt werd de peddel van de bullboat vastgeknoopt, vanaf hier gingen de riemen uit elkaar, elk naar een zijde schuin naar beneden en werden de riemen vastgebonden achteraan aan de palen van de travois. Aan het voorste deel van de boot werden twee riemen vastgemaakt, beiden aan een rib langs elke zijde van de boot , deze riemen gingen naar beneden en werden vastgemaakt aan de palen van de travois. "


Om de voorwerpen vast te maken op de travois gebruiken we leer, rawhide of koord. De knopen om alles vast te binden moeten op een zodanige manier gemaakt worden dat ze een essentieel deel van het pakken van een travois vormen en altijd binnen handbereik zijn. Bij het type travois met het harnas van de hond vastgemaakt aan de travois zijn de knopen op zo een manier gemaakt dat ze onderdeel vormen van het harnas van de hond. Een einde van het touw begint aan de onderzijde van de hoepel, en hangt 150 cm tot 210 cm los om de lading vast te kunnen knopen. Het touw loopt verder spiraalvormig naar boven over een paal, een lus vormend over het zadel en wordt de borstriem, kruisend over en terug kerend naar het zadel, spiraalvormig langs de andere paal van de travois terug naar beneden , op het einde een 150 cm tot 210 cm los stuk touw zoals de andere zijde. Op deze manier zijn de knopen eigenlijk een deel van het harnas van de hond, hierdoor wordt de lading rechtstreeks door de hond voortgetrokken.


De travois die gebruik maakt van het aparte zadelkussen, gescheiden van de travois heeft riemen die starten aan de onderkant van de hoepel, de riemen hangen 150 cm tot 210 cm los om de voorwerpen vast te kunnen binden op de hoepel, de riemen hangen in lussen spiraalvormig rond de hoepel gedraaid en komen terug onderaan de hoepel , een ruimte van 30 cm tot 40 cm tussen het startpunt op de hoepel en het einde van de riem latend. 12 cm tot 18 cm riem werd overgehouden aan het einde van de riem om een tweede knoop te vormen. Dit systeem brengt het gewicht van de lading rechtstreeks op de hoepel, het zadel, met knopen vastgemaakt aan de travois, draagt en trekt het gewicht van de lading.


Beide systemen van bagage opbinden op een travois zijn veilig voor het transporteren van dingen over een lange afstand.
BACK