THE COMPLETE GUIDE TO TRADITIONAL NATIVE AMERICAN BEADWORK

A Definitive Study of Authentic
Tools, Materials, Techniques, and StylesAuteur: Joel Monture

Uitgever: Wiley; 1st Collier Books Ed edition (October 7, 1993)

ISBN: 0020664303

ISBN 13: 978-0020664307

Aantal pagina's: 112recensie van Library Journal

De laatste jaren is er een toenemende intresse voor de Amerikaans indiaanse cultuur, geschiedenis, traditie en artistieke expressie's.

In hun beadwerk beelden de Amerikaanse indianen voorwerpen van rondom hen in bepaalde patronen.

Het resultaat van dit boek is een makelijk te volgen handleiding van het hoe en waarom van deze vaardigheden, inclusief zijn geschiedenis en zijn technische ontwikkeling.

Sommige hoofdstukken behandelen de meest gebruikte voorwerpen en materialen evenals de technieken en patronen van de verschillende stammen, geven tips over het voorbereiden van de huiden en bronnen voor materiaal.

Alhoewel het boek doet veronderstellen dat hier een zekere voorkennis nodig is van gebruiksvoorwerpen en materialen is het eigenlijk gericht aan het beginnende publiek. Door de persoonlijke ervaring voor het maken van een mooi voorwerp wordt nadruk gelegd op een vitaal deel van de traditie. Verzamelaars met een grote intresse voor kunstvaardigheid zullen dit boek een interessante aanvulling voor hun bibliotheek vinden.

- Paula Frosch, Metropolitan Museum of Art Lib., New York


Boekbeschrijving:

"Ik kan geen recent boek bedenken over de traditionele kunstvaardigheden die me meer plezier deed dan dit boek van Joel Monture. Maar al te vaak zijn boeken over de materie ofwel zo saai als een handleiding voor een of andere herstelling, of ze zijn onduidelijk en onnauwkeurig. Monture troef is dat zijn boek niet alleen het beste en meest complete boek is over praktisch elk aspect van het Amerikaans indiaanse beadwerk, de werktuigen, materialen, stijlen en methodes, het is duidelijk geschreven en boeiend om te lezen.

Geschreven vanuit het ooggpunt van een Indiaanse meester in kunstvaardigheden, die eveneens een getallenteerde leraar is en die de schrijver raad gaf bij het nemen van de kleurenfoto's, kan dit dienen als een beginpunt of een levenslange referentie.

Ik ben er van overtuigd dat Monture's boek hem veel lof zal brengen, niet enkel van beadwerkers maar ook van elke persoon die erop gebrand is om meer te weten te komen over de geschiedenis van een inheemse kunstvorm die eindelijk het soort van critische aandacht aantrekt en appreciatie krijgt dat het verdient."

-Joseph Bruchac, author of Keepers of the Earth


BACK