Home Sotka Yuha Ska Yuha Winyan Tapika / Wakan Wac'ipi Information Books & Movies myths and legends Lakota Games  herbes and recipes workshops Information for new members Bisonfarm and museum Gallerie agenda re-enactment in Belgium Links  Contact Indian Festival Recogne

NIEUWE LEDENRegelmatig hebben we mensen die geïnteresseerd zijn om deze hobby uit te oefenen, eventueel lid te worden van onze groepering, maar totaal geen idee hebben hoe ze eraan moeten beginnen, wat het kost, wat ze nodig hebben enz…

Op deze pagina zullen we proberen om zo goed mogelijk uit te leggen wat men als beginnend re-enactor nodig heeft. Let op deze lijst is zeker niet compleet, het is een start in deze mooie hobby


In de eerste plaats wil ik aan iedereen die interesse heeft duidelijk maken dat wij een re-enactment groep zijn, wij beelden geschiedenis uit, proberen om al onze materialen en kledij zo historisch correct mogelijk te maken (zonder te gaan copiëren).


Wij houden ons niet bezig met ceremonies, New-age toestanden e.d.


Indianisme is een prachtige hobby waar wij bijna het jaar rond aan werken. Het basis materiaal wordt aangekocht en (bijna) alles wordt zelf gemaakt.


Wij verlangen van nieuwe leden niet dat ze binnen een bepaalde periode alle materiaal hebben die nodig zou kunnen zijn, maar omdat de meeste kampen gesloten kampen zijn (enkel toegankelijk voor re-enactors) is het heel moeilijk om mensen uit te nodigen op zo'n evenement. Tenzij ze een basis uitrusting hebben…


Voor de mannen volstaat een lendendoek. Deze lendendoeken zijn origineel uit trade cloth een wollen stof met een witte zelfrand aan… maar men kan beginnen met een katoenen lap stof in rood of donkerblauw.

De lendendoek is 30 cm breed en 1m40 (de breedte van de stof) lang.

Deze kan men vastmaken met een leren riem (de gesp zit verborgen onder de stof)

Mannen kunnen makkelijk in ontbloot bovenlijf lopen en blote voeten zijn eveneens toegelaten.


Voor de vrouwen is het iets moeilijker, zij hebben een kleed nodig. Deze kleding is heel makkelijk te maken omdat de patronen hiervoor heel simpel zijn.

Origineel is deze kledij gemaakt in effen katoen, calico, trade cloth of leer.

Je kan het patroon terugvinden via deze LINK .

Let op kleding voor vrouwen worden nooit aansluitend gemaakt, deze zijn dus redelijk ruim!!! Gebruik om te beginnen eveneens effen rode of donkerblauwe katoen. Ook hier kan je als vrouw om te beginnen blootvoets lopen.


Eenmaal je deze hebt kan je toegang krijgen tot de kampen.

Let wel, wij nemen niet aan alle kampen die op onze kalender staan deel dus wil je een bezoekje brengen stuur dan eerst een mailtje naar shungila@indianisme.be om te weten op welk kamp we aanwezig zullen zijn.


Op een kamp kunnen we met elkaar kennis maken en uiteraard op al jullie vragen antwoorden. Besluit je om lid te worden van onze groep dan is er een soort van proefperiode.

Deze dient om te zien of je in onze groep past. Het is niet onze bedoeling om zomaar iedereen erbij te nemen. In de eerste plaats zijn wij een vriendengroepje en is het voor ons belangrijk dat het met iedereen klikt. Er wordt van onze leden toch ook een bepaalde inzet verwacht naar het maken van materiaal, het deelnemen aan workshops, kampen enz…

Elk lid betaald een bijdragen van 10€ per maand. Deze dient om gezamelijke projecten te financiëren, bijv. gezamenlijk eten op een kamp, het huren van grond om zelf een kamp te organiseren, een uitstapje, aankoop van materiaal specifiek voor de society enz…


Besluit je verder te gaan in deze prachtige hobby en zelf aan kampen deel te nemen dan moet je er toch rekening mee houden dat het geen goedkope hobby is. Hieronder vind je een lijstje met de meest noodzakelijke materialen. Uiteraard zijn wij steeds bereid om jullie met raad en daad bij te staan.


Maar … vooraleer je kunt beginnen zijn er enkele dingen die je voor jezelf moet gaan uitmaken

welke stam wil je gaan uitbeelden? Er zijn heel veel verschillend stammen, denk maar aan sioux, commanche, apache, cheyenne, crow, kiowa, enz…

Elke stam heeft zijn eigen prachtige geschiedenis, maar helaas kun je geen stammen mixen en zal je dus een keuze moeten gaan maken… op internet kun je heel wat vinden over de verschillende stammen.

Welke periode wil je gaan uitbeelden? Wij zijn Old-Time re-enactors, dit wil zeggen dat wij een periode kozen vóór de reservaatperiode. Je zult zelf wel weten dat de ene stam al veel vlugger in reservaten zaten dan andere stammen… Helaas kennen wij niet van alle stammen evenveel dus zit er maar een ding op en dat is boeken kopen (de meesten zijn Engelstalig) en beginnen lezen en opzoekingen doen, veel boeken vind je op de site van amazone (zie link onderaan) … welke materialen hadden ze, welke soort woningen, hoe zag hun kledij eruit? Met wat werd het versierd en op welke manier? Enz…


Wat heb je nodig?

Hetgeen hier beschreven staat is voor de Sioux en de periode die wij uitbeelden (1850-1860) er kunnen raakpunten zijn met andere stammen, maar nogmaals, zoek eerst alles op om miskopen te voorkomen.


Een tipi:

Zonder tipi geen kamp, je hebt immers een slaapplaats nodig… onderaan vind je een link die je naar een site brengt waar ze tipi's hebben van een goede kwaliteit aan een redelijke prijs. De meest gebruikte tipi's zijn tussen de 14 en 19 voet. Je hebt eveneens een inliner nodig en een ozan.

De inliner en ozan kunnen uit een stuk zijn, maar kunnen ook uit verschillende delen bestaan.

Op de meeste kampen zijn tipi palen voorhanden, maar het is altijd handig om eigen palen te hebben (vooral voor de kwaliteit van de palen) Momenteel gebruiken wij douglas tipi palen. Deze zijn licht in gewicht en historisch correct maar iets duurder in aankoop, je kan ook gebruik maken van dennebomen (zijn zwaarder en scheiden hars af als ze vers zijn). Het adres voor de douglas palen vind je bij links

Het is zo dat, in principe, elk in zijn eigen tipi doet wat hij wilt. Is je tipi niet historisch correct ingericht dan vragen wij om deze gesloten te houden, tipi's die in orde zijn mogen tijdens het kamp openstaan. We leven nu eenmaal in de 21ste eeuw dus met historisch correct bedoelen we dat alle moderne materialen moeten verborgen zijn (plastiek, beddegoed, koelboxen, enz…) dat kan eenvoudig met er een correct deken over te leggen.


Kleding:

Voor de mannen:

naast de lendendoek heeft hij nog leggings, een shirt en moccasins nodig.

Leggings worden gemaakt in hertenleer (buckskin), hiervoor heb je 2 vellen nodig.

Het shirt is eveneens gemaakt in herteleer, hiervoor heb je eveneens 2 vellen nodig.

Begin eenvoudig, leggings of shirt zonder versiering zijn historisch correct, wil je er toch versiering op kies dan voor eenvoudige patronen ( vierkanten, rechthoeken, driehoeken). Deze kunnen aangebracht worden in quill of parels. (meer uitleg hierover verder onderaan).

Mocassins zijn eveneens uit leer gemaakt (buckskin of eland) kies een vel die iets dikker is dan de vellen voor je leggings en shirt.

Van een overschot van leer kan je een lint snijen die als riem voor je lendendoek kan gebruikt worden.


Voor de vrouwen:

vrouwen van de sioux waren zedig, dit wil zeggen dat er weinig bloot te zien was. Je hebt naast je kleed dus leggings nodig, een riem en moccasins.

De leggings werden gemaakt in hetzelfde materiaal als het kleed (katoen, calico, tradecloth of leer)

De mocassins en de riem zijn in leer.


Voor de versiering van kleding kan gebruikt gemaakt worden van quills (stekelvarken pennen), parels, elandentanden, dentaliums, satijnen linten, verf enz…

Voor je aan de versiering begint kan je eigenlijk het best contact met ons opnemen… quills zijn prachtige, maar er zijn verschillende technieken om deze op te naaien en het is niet zo eenvoudig… Dit vraagt oefening.

Wat de parels betreft zijn er bepaalde grootten en kleuren waar men rekening mee moet houden.

Elandentanden, dentaliums kunnen ook niet altijd en overal gebruikt worden, van de satijnen linten zijn er ook maar enkele kleuren die kunnen en wat verf betreft, dit kun je helaas niet doen met plakaatverf, er zijn dus ook speciale poeders voor nodig.


Mocassins kunnen eveneens geperleerd, geverfd of gequilled worden.


Verder hebben zowel mannen als vrouwen sierraden, van oorbellen, tot kettingen, versieringen voor in het haar, hoeden, bonnets enz… Dit is een zeer uitgebreid hoofdstuk en eigenlijk onmogelijk om alle verschillende mogelijkheden te gaan opnoemen. Je vind heel veel van deze terug in de boeken die aangeraden worden op onze boekenlijsten.


Eetgerief:

Omdat wij, zeker als het mooi weer is, buiten eten is het toch belangrijk om hier eventjes een woordje uitleg over te geven.

Origineel kookten de sioux in magen van bizons, maar omdat dit niet meer te krijgen is en verre van hygiënisch is, wordt gebruik gemaakt van koperen potten. Deze potten waren eveneens al aanwezig bij de sioux in deze periode, die werden meegebracht door blanke ruilhandelaars, men kan ook gebruik maken van Dutch ovens.

De borden waren uit hout vervaardigd of er werd gebruik gemaakt van shouderbladen van gedode dieren. Ook werd emaile (in zeer kleine mate) geïntroduceerd door de ruilhandelaars. Wij maken gebruik van houten borden. Deze zijn te vinden op trades (waarschijnlijk op internet ook maar ik heb daar eerlijk gezegd nog niet achter gezocht).

Daar de sioux meestal stoofpotten maakten werden lepels, gemaakt uit de hoorns van bizons gebruikt. Deze zijn te vinden bij traders (zie links onderaan) of kunnen zelf gemaakt worden (uit de hoorns van bizons of koeien) Sommigen maken gebruik van oude lepels, vorken en messen (denk maar aan die van het leger) wat ook historisch correct is omdat Sioux met militairen in contact kwamen en van gedode vijanden meenamen wat ze konden gebruiken.


Wat je nu gelezen hebt zijn de voornaamste dingen om te kunnen starten met onze hobby.

Helaas stopt het daar meestal niet… Je wil verschillend outfits gaan maken, je tipi verder historisch correct inrichten enz… hou er rekening mee dat alles veel geld kost en het uiteindelijk een aardige hap uit je budget zal nemen.


Heb je nog vragen dan mag je steeds een mailtje sturen naar shungila@indianisme.be


Interessante Links


HUDSON BAY voor materialen, in Duitland


CRAZY CROW voor materialen in Amerika


AMAZONE boeken van over heel de wereld


TIPI'S Duitsland


TIPI PALEN Nederland