DREAMKEEPER


Land: USA - Canada

Duur:180 min.

Regie: Steve Barron

scenario: John Fusco

Acteurs: Sekwan Auger, Gerald Auger en Nathaniel ArcandShane (Eddie Spears) is een jonge indiaanse jongen, die samen met zijn moeder en opa in het Pine Ridge indianenreservaat leeft in South Dakota, USA. Shane is een moderne indiaan. Spreekt alleen Engels en denkt aan geld en meisjes. Om bij één van die meisjes in de smaak te vallen heeft Shane een boombox (draagbare radio) verkocht welke van zijn geldschieter was. Van dat geld heeft hij een ring voor zijn vriendinnetje gekocht. Maar de mensen die voor zijn geldschieter werken zitten hem op de hielen om het geld terug te krijgen.


Hij is ontevreden met zijn leven. Als zijn moeder hem dan ook nog vraagt om zijn opa naar de Powwow in Albequerque, New Mexico te rijden wil hij dat totaal niet.


Pete Chasing Horse, Opa (August Schellenberg), is 87 en denkt dat hij niet lang meer te leven heeft. Op de jaarlijkse Powwow komen leden van diverse indianen stammen bij elkaar om verhalen uit te wisselen van hun stammen en om gezamenlijk traditionele dansen (meestal speciaal voor toeristen) op te voeren.


Maar de weg van South Dakota naar New Mexico is lang en heet. Shane zit constant te moperen, daarom vertelt Pete verhalen welke tot de legendes behoren van diverse stammen, om zijn argumenten te ontkrachten. Hij wil namelijk dat Shane, net als hij, de Red Road bewandeld en de verhalen van hun voorouders doorverteld aan het nageslacht.


Zo hoort Shane het verhaal over Eagle Boy (Chaske Spencer) die in een ritueel naar man zijn, vier dagen op een berg doorbrengt zonder eten en drinken in afwachting van een visioen. Maar hij krijgt niet een echt visioen, maar wel de beschikking over geheime krachten. Maar daarvoor moet hij eerst een mythische slag doden met speciale pijlen. Als hij eenmaal de geheime krachten heeft komt hij er later achter dat hij niet bijzonder wil zijn, maar net als de andere mannen in zijn stam wil vechten voor zijn eten en voor de liefde van een vrouw.


Of het verhaal van Dirty Belly (Dakota House). Hij en zijn grootmoeder zijn verbannen uit de stam. Op een dag vindt Dirty Belly een oud gewond paard. Als er een wedstrijd uitgeschreven wordt in de stam wil Dirty Belly meedoen. Wie als eerste de witgespikkelde bizon terugbrengt krijgt 12 paarden en de dochter van de Chief als bruid. Dity Belly stapt op het oude paard dat ineens tegen hem begint te praten. Als Dirty Belly doet wat hij zegt zullen ze winnen. En dat gebeurd!

Maar ook het mooie verhaal over het Quillwork meisje (Teneil Whiskeyjack) en haar zeven broers. Zij wordt ook het sterrenmeisje genoemd. Zij kon de mooiste kleren maken. Maar ze maakte alleen mannen kleding. In een droom is haar verteld dat ze op zoek moet naar zeven broers en zij zullen haar broers worden. Ze gaat met de kleding op pad en komt terecht bij de zeven broers. De jongste heeft een wens voor een zusje gedaan en deze is nu verhoord. De anderen vinden het jammer dat ze een zusje is, want ze is veel te knap. Maar als het hoofd van de Bizonkudde verliefd op haar wordt, willen de broers haar niet afstaan. Ze vluchten in een boom. Door de magische pijlen van de jongste broer groeit de boom tot aan de sterren. Het meisje en haar zeven broers zijn gedoemd daar te blijven en vormen nu samen de 'Grote Beer'.

FROM THE HEART OF A STORYTELLER CAME A YOUNG MAN'S JOURNEY TO THE SOUL.


Dit prachtig vertelde en visueel zeer mooi in beeld gebrachte verhaal is een ware aanrader. Vooral als je houdt van mythes en legendes. Natuurlijk heeft het verhaal een soort opvoedkundige en morele les. Dat je je afkomt niet moet verloochenen. En dat doet Shane dan ook niet. Als zijn opa komt te overlijden voordat hij op de Powwow is besluit Shane zijn plaats in te nemen.


De indianen worden door een groot deel ook door echte native Amerikanen gespeeld en dat maakt dit verhaal wel overtuigender. De verhalen gaan over liefde, vriendschap, moed en eer.

De special effects zien en mooi en overtuigend uit. Alles heeft een sfeervol uiterlijk en de landschappen doen mythisch mooi aan.


deze miniserie is voor iedereen aan te raden en geeft je zo'n kleine drie uur afleiding en brengt je in de fantastische wereld van prachtige indianen verhalen.

BACK