THE EMERALD FORESTLand: Groot-Brittannië 1985

Duur: 110 min.

Regie: John Boorman

Scenario: Rospo Pallenberg

Acteurs: Powers Boothe, Meg Foster, Charley Boorman, Yara Vaneau e.aDe film is gebaseerd op een waar verhaal van de Amerikaanse ingenieur Bill Markham, die in het Braziliaans regenwoud een dam moet bouwen.

Tijdens de werkzaamheden wordt zijn zoontje ontvoerd door een mysterieuze indianenstam, die als 'de onzichtbaren' bekend staan. Tommy is spoorloos. Tien jaar later is Markham in het ondoordringbare woud nog steeds op zoek naar zijn zoon, wanneer hij plots oog in oog staat met een blonde, blanke indiaan. Zijn zoon -die nu bekend staat als Tomme- is terecht. Hij is echter volledig geïntegreerd in de levenswijze van zijn 'ontvoerders'.


De acteerprestaties van Powers Boothe (als Bill Markham) en Charlie Boorman (als Tomme) mogen er zijn, maar het is duidelijk dat het échte hoofdpersonage van de film het regenwoud zelf is. Het leeft als het ware, en Boorman visualiseert op een sterke manier het contrast tussen dit prachtige, levende regenwoud en de harde, dode wereld van de oprukkende beschaving. Hiermee grijpt Boorman terug naar thema's die ook al in zijn fabuleuze 'Deliverance' voorkwamen.


Boorman besteedt nogal wat tijd aan het beschrijven van het leven van de Amazone-indianen. Zijn voorstelling van dit volk is wellicht wat te idyllisch en naïef, en hij valt ook voor de stereotype 'goede indiaan' (het onzichtbare volk)- 'slechte indiaan' (het woeste volk) voorstelling. Maar er is duidelijk heel wat studie aan de film voorafgegaan. Boorman doet alvast een bewonderenswaardige poging om via het medium, film, een realistisch portret van deze indianenstam weer te geven (het gebruik van de inheemse taal, de gedetailleerde weergave van hun ceremoniën zijn naar verluidt zeer realistisch). Boorman heeft duidelijk een diepe bewondering voor deze steeds sneller verdwijnende beschaving.


Een mooie, spannende en romantische film, die een zeer waardevolle boodschap in zich draagt.

BACK