WINDTALKERS


Land: USA 2002

Duur: 134 min.

Regie: John Woo

Scenario: John Rice & Joe Batteer

Acteurs: Nicolas Cage, Adam Beach, Peter Stormare, Noah Emmerich, e.a.Sergeant Joe Enders (Nicolas Cage) heeft tijdens een eerdere missie in de tweede wereldoorlog al zijn mannen verloren. Zelf is hij zwaar gewond geraakt. Hij heeft bijna geen gehoor en zijn evenwicht is gestoord. Hij zit in een revalidatie centrum. Hij baalt ervan en ziet regelmatig mannen vertrekken richting het front en gaat dubbel zijn best doen om te genezen.

Samen met de hulp van een zuster en een beetje vals spelen wordt hij goed gekeurd voor actieve dienst. Hij wordt opgeroepen om naar Saipan te gaan, maar zijn missie is een bijzondere.

Samen met zijn collega Anderson moet hij twee Navajo-Indianen beschermen. Zij spreken een bepaalde code welke door de Japanners niet gesnapt of gebroken kan worden. Hierdoor kunnen zij bevelen en coördinatiepunten doorgeven en hierdoor in het voordeel zijn. De moeilijkste kant van zijn missie is dat Ben Yahzee beslist niet in de handen van de vijand mag komen, want bij ondervraging wordt dan misschien de code doorbroken. Dus als Ben de codespreker in deze gevaarlijke situatie terecht komt zal hij hem moeten doden. Enders wil niet emotioneel betrokken raken bij Yahzee, maar wordt dat uiteindelijk wel. Als hij dan genoodzaakt wordt om, nadat Anderson vermoord is Yahzee's beste vriend en collega Navajo-code spreker te doden, wordt hun relatie er niet beter op. Toch gaan Enders en Yahzee er voor en zijn ervan overtuigd dat Saipan in te nemen is.BACK