HET TAMME KONIJNEen klein meisje had een tam konijn waar ze zielsveel van hield. Ze droeg het op haar rug zoals een baby werd gedragen, maakte voor hem een kleine moccassins en deelde 's nachts haar slaapvacht met hem.


Het kleine meisje had een nicht die veel van haar hield en wilde haar eer aandoen; dus haar nichtje dacht bij zichzelf:


"Ik hou van mijn kleine nichtje en zal haar vragen of ik haar tamme konijntje niet mag dragen voor haar."

(Dit is een gebruik bij de indiaanse vrouwen die een vriendin willen eren; zij vragen toestemming om de baby van hun vriendin te mogen ronddragen)


Ze ging naar het kleine meisje en zei:


"Nicht, laat mij jou tamme konijntje op mijn rug dragen voor je, zodat ik kan tonen hoeveel ik van je hou."


De moeder van het kleine meisje zei haar "nee, laat ons kleine meisje niet van bij de tipi weggaan"


Maar het nichtje antwoordde "och, laat me hem toch dragen, ik wil mijn nichtje zo graag eer betonen" Uiteindelijk lieten ze haar met het tamme konijntje op haar rug vertrekken.


Toen het nichtje bij haar tipi aankwam bogonnen enkele ruwe jongens haar te bespotten. Om het meisje te pesten gooiden ze stenen en stokken naar het tamme konijntje. Plots raakte een stok het kleine konijntje op het hoofd waardoor het stierf.


Wanneer haar huisdiertje dood thuisgebracht werd, huilde de adoptiemoeder van het kleine konijntje bittere tranen.

Ze knipte haar haren af als teken van rouw en al haar kleine vriendinnetjes weenden met haar mee. Ook haar moeder rouwde met hen mee.


"Helaas" jammerden ze "Helaas voor het kleine konijntje, hij was altijd lief en zachtaardig. Nu is je kindje gestorven en zul jij eenzaam zijn."


De moeder van het kleine meisje riep al haar vriendinnetjes samen en maakte een grote rouwmaaltijd klaar. Toen het kleine konijntje opgebaard lag in de tipi brachten de vriendinnetjes van zijn adoptiemoeder waardevolle dingen totdat zijn lichaampje er helemaal mee bedekt was. Tijdens de maaltijd werden ter ere van het kleine konijntje dekens, kookpotten, huiden, messen en andere kostbaarheden overvloedig weggeschonken. Het konijntje werd aangekleed met zijn kleine moccassins en in een vacht gewikkeld.

Hij werd nadien verbrand op een stelling die op eenhoge plaatst gezet werd.

Bron: internet
Vertaling:Shungila Taniya


BACK