INLEIDINGAlle volkeren kennen sport en spel. Ze zijn een deel van hun levenswijze, hun cultuur. Het is dé manier van mensen om plezier te maken. Daar spelen een deel zijn van de levenswijze van mensen, reflecteert wat er gespeeld wordt, wanneer, door wie en met wat die specifieke levenswijze.

Spelletjes zijn er niet enkel en alleen voor het plezier, ze leren ons ook van alles. Ze leren ons wat ons dierbaar is, ze leren ons de waarde van dingen. Spelletjes, vooral voor kinderen zijn gericht op het onderwijzen en aanleren van vaardigheden.


Onder het Lakota volk bestaan veel spelletjes, veel manieren om plezier te maken. Er zijn spelletjes enkel alleen voor de mannen of de vrouwen, enkel voor de jongens of de meisjes en voor jongens en meisjes samen. Sommige van de spelletjes zijn bedoeld om te spelen in een bepaald seizoen van het jaar, zoals de winter, andere spelletjes kunnen het ganse jaar door gespeeld worden. Alle spelletjes worden gespeeld met het materiaal die ze om handen hadden zoals een boog of kersenpitten. De meeste, vooral spelletjes voor de kinderen imiteren wat volwassenen doen zoals de jacht of het huishouden. Sommige spelletjes zoals Painyankapi, gespeeld door mannen hebben een verhaal die vertelt waar het spel oorspronkelijk vandaan komt. Een ander spel voor de mannen, Hehaka is verbonden aan verschillende activiteiten, in dit geval, de elandenjacht. Spelletjes Voor de Lakota zijn zodoende niet enkel voor het plezier maar ook om te leren.


Spelletjes van de Lakota leren over de waarde van het uithoudingsvermogen en geduld, de kracht om zich ergens in vast te bijten zelfs al vergt het uiterste van je en doet het pijn. De spelletjes leren ons over de waarde van het nemen van risico's, van het nemen van kansen en van het gokken wanneer men niet zeker is van zijn stuk. Risico is een belangrijke waarde in het leven van de Lakota, zelfs nog heden ten dage. Mensen nemen dagelijks risico's voor elkaar. De ene neemt een risico in het vertrouwen van een ander. Hij kan het vertrouwen waar zijn of juist niet. Is het wel het geval, dan vertrouw je die persoon meer en meer. Het risico en het bouwen aan vertrouwen zijn een basis onder het Lakota volk.


Spelletjes leren ons ook meer over competitie, de wil om een ander te overtreffen. Maar die wil wordt in evenwicht gehouden door een andere waarde, respect. Spelletjes leren ons ook over het vermogen om zicht te realiseren dat een spel enkel een spel is. Niemand vertrekt kwaad na een spel.


Voor de Lakota kinderen was het leren bij het spelen van spelletjes de allergrootste waarde. Spelletjes, worden gespeeld voor het plezier maar leren ons veel over de waarden ze leren jongens wat mannen zouden moeten doen en meisjes wat vrouwen zouden moeten doen.
BACK