HANPAPECONPI

Het gokspel of moccassin spelDit spel kent een prachtige legende over het ontstaan ervan dat verhaal kunt U lezen door HIER te klikken


Een klein stukje hoorn wordt verborgen gehouden in een van de handen van een speler. De andere speler gokt in welke hand het zit. De spelers observeren de verschillende gelaatsuitdrukkingen van elk jaar die moeten verraden waar het stukje hoorn zich bevindt.

Het spel wordt vaak begeleid door muziek.


Hetzelfde voorwerp kan in één, twee, drie of vier moccasins verborgen worden en dan moet de tegenspeler raden in welke moccasin het voorwerp zit.

Als hij twijfelt dan kan de speler eerst laten weten in welke moccasin het stukje hoorn niet zit om dan uiteindelijk tussen de twee overblijvende moccasins te gokken.


Twee puntige stokken uit cederhout (cuwinyawa), een gemaakt van het lichte spint, een andere gemaakt uit het donkere kernhout, worden vastgehouden door de gokker. Hoewel slechts één van de stokken hem toebehoort. Als hij zijn eigen stok gebruikt om een moccasin naar zich toe te trekken dan wil dat zeggen dat hij denkt dat het voorwerp in die moccasin zit. Gebruikt hij de stok van zijn tegenspeler en duwt hij de moccasin weg van hem, dan geeft hij hiermee aan te veronderstellen dat het voorwerp niet in die moccasin zit.


Er wordt geteld met behulp van stokjes.


Hapapeconpi is een psychologisch spel. De gokker houdt het gezicht van zijn tegenstander goed in de gaten als hij de stok van de ene naar de andere moccasin beweegt. Hij hoopt om een glimlach of een frons op zijn gezicht te kunnen waarnemen. Hiermee vertelt zijn tegenstander als het stukje hoorn onder de moccasin zit of niet. Natuurlijk is de andere speler zich hiervan bewust. Soms probeert hij de gokker te slim af te zijn door tegen de verwachtingen in te fronsen of te glimlachen.
 
BACK