HUTANACUTE


Spel met gevleugelde beenderen

of

SlangenspelDit spel wordt door mannen gespeeld in de sneeuw of op het ijs. Het wordt ook soms gespeeld door oudere jongens.


Het voorwerp voor dit spel is gemaakt van een rib van een koe of bizon.

Het voorste stuk van de rib is meestal puntvormig, de achterkant is vlak.

Twee veren zijn gemonteerd op het einde van twee houten stokjes die aan de achterkant van de rib met houten pinnen en dienen om het stuk rib in evenwicht te houden als het over het ijs glijdt.

Veren van allerlei vogels zoals de arend en de havik werden gebruikt voor de "vleugels" van het voorwerp.

Elke rib is gedecoreerd met verschillende gegraveerde lijnen en tekeningen om hem van de anderen te kunnen onderscheiden.


Er zijn geen specifiek aantal deelnemers nodig voor dit spel en elke speler kan twee tot vier stukken gebruiken, deze stukken worden ook wel "slangen " genoemd. Alle spelers in het spel gebruiken wel hetzelfde aantal slangen.


Er wordt een startlijn getrokken en de persoon wiens slang het verste komt stil te liggen is de winnaar.


Hieronder vindt U verschillende modellen slangen die verzameld werden door Beuchel met elk hun specifieke markeringen en veren.


Een rib van een niet te groot, jong dier (smal been), niet versierd, een houten plug werd in de basis van de rib vastgekleefd om zo de twee stokken vast en uit elkaar te houden. De stokken zijn rood geverfd aan de plug.

De veren zijn van kalkoen en werden aan de top in vorm geknipt, er werd geen pees gebruikt om de veren vast te maken die in de houten stokken bevestigd worden. De stokken zijn vermoedelijk uit wilgetakken.


Een rib, vergelijkbaar met het eerste model maar met het verschil dat het ingeplugde stuk hier rondom platgemaakt is. Er werd een korter en zwaarder stuk rib gebruikt, de houten plug houdt de twee houten stokjes uit elkaar, er is geen versiering op het stuk rib te zien.

Een touw werd aan de twee stokken in een lus geknoopt, de stokken zijn hier donkerder, waarschijnlijk waren ze ooit rood geverfd.

Arendsveren zijn bevestigd aan de stokken, de arendsveren zijn volledige veren van een steenarend, er werd geen pees gebruikt om de veren vast te maken aan de stokken.


Een rib van een niet te groot, jong dier (smal been), niet versierd, een houten plug werd in de basis van de rib vastgekleefd om zo de twee stokken vast en uit elkaar te houden. De rib is gebarsten, waarschijnlijk door de plug erin te steken.

De veren zijn secundaire veren van een arend, de tippen van de veren zijn geknipt. Er werd geen pees gebuikt om de veren vast te houden. De veren werden in de houten stokken bevestigd. Het hout is waarschijnlijk wilg, korter dan de andere stokken.

Een leren lus is bevestigd aan de basis van de rib. Het gebruik van deze lus is niet duidelijk, maar waarschijnlijk dient het om de slang op te hangen.

De maker van dit speelgoed gebruikte een linker en rechter pluim en bevestigde deze overeenstemmend op het speelgoed.


Een rib van een niet te groot, jong dier (smal been), niet versierd, een houten plug werd in de basis van de rib vastgekleefd om zo de twee stokken vast en uit elkaar te houden. De stokken zijn rood geverfd aan de plug.

De veren zijn van kalkoen en werden aan de top in vorm geknipt, er werd geen pees gebruikt om de veren vast te maken die in de houten stokken bevestigd werden. De stokken zijn vermoedelijk uit wilgetakken.


Brede ribben van een groter dier. Het voorste stuk is gekleurd met rode pigment, halverwege het stuk staat een kruisvorm gemaakt uit stippen en iets hoger ziet men links en rechts drie lijnen, alle tekeningen zijn rood geverfd.

Ook hier is een houten plug in de basis van de rib vastgekleefd om zo de twee stokken vast en uit elkaar te houden. De stokken zijn rood geverfd aan de plug.

Een lus is bevestigd aan de basis van de rib.

Hier werden veren van een havik of buizerd gebruikt (Prairiebuizerd of Coopers havik), de tippen van de veren werden, op ¼ van de top, horizontaal afgeknipt, de pluimen zijn vastgemaakt aan de stokken met behulp van pees, de pees werd rood geverfd.


Lijkt wat op het voorgaande model en is warschijnlijk door dezelfde persoon gemaakt. Een grote brede rig van een groot dier, het onderste stuk werd rood geverfd, er is een tekening halverwege het ribstuk, maar ditmaal is het een cirkel gevormd uit stippen. Daarboven zijn links en rechts drie lijnen gekerfd, allen in een rode kleur.

De wilgetakken stokken zijn eveneens in het rood geverfd.

Veren van een volwassen havik of buizerd gebruikt (Prairiebuizerd of Coopers havik), de tippen van de veren werden, op ¼ van de top, horizontaal afgeknipt, de pluimen zijn vastgemaakt aan de stokken met behulp van pees, de pees werd rood geverfd.

De slang heft een korte lus bevestigd aan het stuk waaar de stokken in de rib bevestigd zijn.


Ribstuk van dicht tegen het borstbeen (is eerder plat dan gebogen).

Het onderste stuk is recht in tegenstelling tot de meeste andere stukken.

Een houten plug werd bevestigd om beide stokken uit elkaar te houden .

Twee arendsveren , van een oudere steenarend) werden onderaan bijgewerkt, Waarschijnlijk werd dit met een mes gedaan daat het werk onregelmatig is.

De pluimen zijn vastgemaakt met natuurlijke pees


BACK