TABKAPSICAPI


LacrosseDit oude gokspel wordt gespeeld door de mannen en is het ruwst en meest atletische spel dat ze kennen. Bij dit spel kunnen mannen serieuze verwondingen oplopen en benen breken, maar zelden hebben ze er ruzie over. Het kan gespeeld worden met enkelen of met honderden tegelijkertijd. Meestal worden er weddingschappen op gezet die hoog kunnen oplopen. In het verleden daagde het ene kamp vaak het andere uit en ging men dagen lang spelen, feesten en zich amuseren.


Er waren slechts twee dingen nodig om dit spel te kunnen spelen, een knots (tapicapsice) en een bal (tapa) genaamd. De knots werd gemaakt van een essen of kerselaren jonge boom die in de lente werd gekapt wanneer hij vol water zit. De knots wordt vervolgens in het vuur opgewarmd tot het buigzaam wordt. Het onderste stuk wordt omgebogen tot hij haaks staat op de rest van de stok of hij wordt gebogen in een halve cirkel van ongeveer 15cm diameter. De vorm van de hoek is afhankelijk van de maker van de knots. Nadat de hoek is gevormd, wordt de stok bijgesneden tot hij ongeveer 1,5cm tot 2cm dik is, de lengte afhankelijk van de speler. De speler moet de grond kunnen raken met de stok terwijl hij rechtop staat. Iedereen kan een knots maken. Er zijn nochtans verschillende stielmannen, de knotsen die door hen gemaakt zijn hebben speciale krachten.


De tapa wordt gemaakt door wat materiaal en een balvorm te draaien en dat te overtrekken met hertenleer of rawhide. De bal heft een diameter van 6cm - 7cm. Het spel wordt gespeeld op een plaats waar twee doelen kunnen opgesteld worden op een goede afstand van elkaar. Het aantal spelers in beide ploegen moet gelijk zijn. De doelen kunnen bestaan uit stokken die in de grond worden gestoken of de wand van een tipi. De doelen kunnen 275m tot 2400m uit elkaar staan.


Het spel begint met een bal die op de grond geplaatst wordt halverwege tussen de twee goals. De bal kan ook omhooggegooid worden.

Tijdens het spel mag de bal niet met de hand of de voet aangeraakt worden.

De bedoeling van het spel is om de bal over het plein in het goal van de tegenstander te krijgen. Het eerste team die dit voor elkaar krijgt wint.


Dit spel wordt door de Fransen ook wel Lacrosse genoemd. De Fransen leerden Lacrosse spelen dankzij de indianen en het werd een populair spel onder de fransen.


Het wordt nog steeds gespeeld bij de indianen in North Carolina. De Cherokee's houden een jaarlijks Lacrosse wedstrijd tussen twee groepen mannen. Er worden veel weddenschappen geplaatst voor de uitslag van dit spel. De mannen die dit spel spelen dragen enkel een lendendoek en het spel duurt enkele uren.

 
BACK