TAHUKA CANGLESKA


het spel met de geweven hoepelDit spel werd door mannen en oudere jongens gespeeld in de lente, het is een opwindend spel en mensen komen in grote groepen samen om hiernaar te kunnen kijken.


Je hebt twee dingen nodig om dit spel te kunnen spelen.

Ten eerste; hoepels meestal uit essenhout van ongeveer 30 cm diameter, waarin een web geweven is (tahuka cangleska), in het web is een opening groter dan de rest; deze opening moet zo dicht mogelijk in het midden van de hoepel staan en wordt "het hart" (cante) genoemd.

Ten tweede; smalle, gevorkte speren (wahukeza), meestal gemaakt van jonge wilgentakken. De vorken zijn vaak versiert met verschillende veren of parels.


Een even aantal mannen kan dit spel samen spelen met een minimuum van vier hoepels en zoveel speren als ze maar willen. Er worden twee groepen gevormd, vaak spelen families of kampen tegen elkaar.


De ene groep gooit de hoepels naar de anderen, die moeten proberen om met de punt van de speer het hart van de hoepel te doorboren als die hun richting uitkomen. Een speer in het hart van de hoepel gegooid terwijl de hoepel nog in de lucht is verdient het maximum aan punten (vijf punten), wordt het hart doorboord als de hoepel rolt dan krijgt men drie punten, dat de speer door een ander gat in de hoepel dan verdient men één punt.

Wanneer iemand slaagt in zijn opzet om het maximum aan punten te halen dan daagt hij vervolgens de persoon uit die de hoepel gegooid heeft en probeert hem ermee te slaan. Het spel bestaat uit het spelen van een aantal ronden op voorhand door de teams afgesproken en elk team gaat op zijn beurt hoepels gooien of speren werpen. Op het einde van de afgesproken rondes wint het team met het grootste aantal punten. De speler die het meeste het hart heeft doorboord is de individuele winnaar.


Dit spel zou oorspronkelijk een Cheyenne spel zijn, enkel gespeeld op de jaarlijkse zomerbijeenkomsten, kamp tegen kamp, van vroeg in de morgen tot een omroeper van het kamp roept dat het middag is.


Het winnende kamp wordt gevierd door de verliezers en de individuele winnaar wordt aangekleed met het hoofdsieraad zoals besproken bij het elandspel.

Dit sieraad mag hij dan een jaar lang dragen.


Hieronder vindt u enkele beschrijvingen door Buechel van hoepels gebruikt voor dit spel.     

 
Een cirkelvormige houten frame, vastgebonden met pees, rawhide in de hoepel gevlochten, mogelijk in het rood geverfd. De binnenkant van de hoepel is plat gemaakt en de buitenzijde is rond.


Houten hoepel, beide uiteinden mooi schuin afgesneden zodat ze perfect op elkaar passen en vastgemaakt met een katoenen draad. De hoepel is voornamelijk in het rood geverfd met groen, het web is van rawhide en spiraalvormig geweven, het is groen in het midden van de hoepel en op willekeurige plaatsen, de rest is rood geverfd.


verwrongen hoepel (niet perfect rond), volledig met rawhiden omwikkeld, en een web in de hoepel gevlochten eveneens van rawhide. De rawhide heeft nog haar van een donkere kleur, mogelijk werd het gekleurd maar dat is niet zeker, beide uiteinden mooi schuin afgesneden zodat ze perfect op elkaar passen.


BACK