Canwacikiyapi


Tollen


Tollen dateert van voor het contact met de Europeanen en was een populair spel bij de jongens. De tollen zijn gemaakt van een harde houtsoort, waarschijnlijk olm, van catlinite of van steen en zijn in een puntvormig onderaan en plat bovenaan, ze zijn meer hartvormig.

De platte top is rood geverfd.

Andere tollen zijn met rode, gele of blauwe banden geverfd, soms zijn ze zelfs gedecoreerd met een scalp-lok.


De tollen moeten met behulp van een zweep (icapsinte) draaien.

Een speelveld, rond of vierkant, werd vrij gemaakt, de tollen worden langs de buitenzijde van het veld geplaatst en naar het speelveld "geleid". Eénmaal ze het speelveld opdraaien mogen ze niet meer aangeraakt worden. De tol dat het dichst bij het doel in het veld komt te liggen wint.


Buechel citeerde Chalres Eastman's beschrijving van dit spel als volgt:

"Het draaien van de tollen was een wintersport die veel tijd in beslag nam. We maakten onze tollen hartvormig van hout, hoorn of been. We sloegen ze met lange riemen van buckskin. Het handvat van de zweep was ongeveer 30 cm lang en soms sneden we de stok in een lepelvorm langs een zijde. We speelden het spel met deze tollen, soms met twee, soms met 50 jongens samen. Elk sloeg zijn tol tot het begon te gonzen; dan nam een iemand de leiding en de rest volgde in iets wat op een hindernissenparcour lijkt.


De tol moet gans de tijd blijven draaien. Er waren stroken sneeuw waar we onze tol moesten over loodsen met het lepel-vormige uiteinde van onze zweep; dan pas konden we onze zweep weer in de lucht gooien op naar een andere vrije opening van ijs of bevroren sneeuw, een parcour was twintig tot vijftig passen groot. De tol die het langst blijft draaien is de winnaar".


In een andere versie van het spel wordt een cirkel gemaakt van 180m diameter. In het centrum worden vier gaten gemaakt. Vervolgens spinnen de spelers hun tollen die geleid worden naar de cirkel. Als een tol de cirkel indraait mag hij niet meer aangeraakt worden. De speler wiens tol in een van de gaten komt te liggen wanneer hij stopt met tollen is de winnaar van het spel.


 
BACK