Cunksila Wahinkpe


Pijl en boog voor de kinderenSpeelgoed bogen en pijlen werden over het algemeen gebruikt door de jongens. Ze speelden oorlogje, jacht en ze leerden op die manier nauwkeurig verschillende doelen raken.


De boog is een kleinere versie van de boog die volwassen krijgers en jagers gebruiken en de pijlen zijn arrows bot aan de punt.


De boog is afkomstig van een jonge pruimeboom, een dubbele inkerving onderaan, een enkele inkerving bovenaan. De rug van de boog (de zijde naar de schutter gericht) is bekleed met schors, de zijde die weg is van de schutter werd van de schors ontdaan en vlak gemaakt, behalve in het midden waar de boog een ronde vorm heeft.

Een koord van pees is onderaan de boog vastgemaakt (dubbele knoop?) en de bovenkant van de pees heeft een lus. Op de foto was de touw gebroken en werd hij gemaakt met een knoop in het midden.


Vier kleine pijlen zijn vastgemaakt aan de boog met een riem van bewerkte bucksin. De veerloze pijlen hebben een kleine punt aan de top en een inkeping achteraan. Deze zijn blijkbaar nooit bevederd geweest.
 
BACK