Unkcela Pte


Bizon cactusDit is een behendigheidsspel voor jongens.


Alle jongens komen samen op de prairie. Een jongen houdt het doel, een cactuswand, vastgemaakt op het einde van een lange stok, hoog boven zijn hoofd. En rent er al dan niet mee rond. Andere jongens schieten naar het doel.


Wanneer een van de jongens het doel raakt dan loopt hij achter de jongen die het doel vasthoudt en probeert hem te vangen. Op die manier spelen het doel en de jongen de rol van bizon.


Buechel beschreef dat Bullring hem vertelde dat als de jongen het doel raakte hij de andere jongens mocht steken met de stok. 
de boog is waarschijnlijk gemaakt van een kleine jonge pruimelaar het is een zelfboog (enkel hout).

Aan de achterzijde van de boog is de schors nog aanwezig en rond gezet als versiering met enkel de buitenste oneffenheden verwijderd van de schors, de buik van de boog werd plat gesneden, onderaan is een dubbele rand gekerfd en bovenaan zien we een enkele inkerving aan de rechterzijde.

Het touw aan de boog werd onderaan geknoopt en heeft bovenaan een lus. Het touw aan de boog is aan de verkeerde plaats gezet.

Dit is een reflexboog (de tak gerookt en gedroogd om zo meer kracht te kunnen zetten op de boog), het is een klassieke D-patroon boog.


de cactuswand, het doel voor het boogschieten. De schors werd van de stok gehaald en aan het uiteinde werd een punt gezet om het de cactus beter op de stok te kunnen zetten, de onderzijde van de cactus is omwonden met katoendraad, de punt van de cactus is peervormig, de houten schacht is uit essenhout. Deze doelen werden vlug van de hand gedaan.


BACK