Hohuyuhmunpi


Draaiende beenderenDit speelgoed wordt gebruikt in het "bizongevecht" en is gemaakt van een stukje been, steen of rond stuk hout. Dit deel noemen we "de Zoemer".


De zoemer is bevestigd aan twee zijden aan een koord van pees.

Houten stokjes worden soms op het uiteinde van de pees bevestigd en dienen dan als handvat.


De stokjes worden samen in een hand genomen en het de pees wordt opgedraaid. Wanneer men de handvaten uit elkaar trekt, doet men de zoemer snel draaien waardoor een zoemend geluid geproduceert wordt.

Dat geluid imiteert het geluid van vechtende bizons. Het zoemen van het bot vertegenwoordigd het ten tonele verschijnen van de bizon. De jongens komen dichter bij elkaar en slaan elkaar met de botten. Als het bot van een van de spelers stopt met zoemen is hij verslaan en ligt hij uit het spel.


  
Eerste foto: onbeschilderde knook (waarschijnlijk van een koe), dikke pezen draden gevormd door twee stukken pees in elkaar te draaien. Essen stokjes op het eidne om het speeltje vast te houden. de handvaten zijn in het mudden ingekeept om de pees op zijn plaats te houden.

Tweede foto: een kleinere knook met sporen van blauwe en rode pigment, twee stukken pees zijn vastgemaakt aan de knook en aan de korte handvaten die gekleurd zijn met rood en blauw (meer rood dan blauw).

Derde foto: een grotere knook , het volledige voorwerp is blauw gekleurd, twee strengen pees zijn aan beide kanten van de knook vastgemaakt aan de andere kant van het pees is een kleine stok bevestigd als handvat.


Het volledige voorwerp is rood geverfd.

Het speelgoed is voorzien van een knook van middelgroot formaat, een handvat is verdwenen.

Er werd gebruik gemaakt van dubbele strengen pees, maar deze zijn niet zo dik als op de voorgaande foto's.

Het voorwerp is waarschijnlijk gerepareerd geweest en ingekort langs een zijde.


Hier is de zoemer gemaakt van een plat, rond stuk hout, het heeft een diameter van 5 tot 10 cm, heeft een buckskinnen of pezen lint van ongeveer 50 cm lang dat wordt dubbel gevouwen en vastgemaakt in de gaten van de zoemer.

Platte zoemers van hout zijn vaak gegraveerd of geschilderd die dan een heel andere tekening laat zien als de zoemer ronddraait.


BACK