TASIHA'UNPI


Hertebeenderen vangen met een naaldTasihaunpi is eveneens een gokspel dat soms ook door jongens en meisjes wordt gespeeld.


Meestal zitten de vrouwen op de grond terwijl ze het spel spelen. Sommigen gokken op de winnaar van een spel. De weddingschappen kunnen hoog oplopen.


Om het spel te spelen zijn twee items nodig; voetbeentjes (tasiha) en een els of naald (tahinspa). De tasiha worden gemaakt van de korte beentjes in de voet van een hert of antiloop. Er zijn vier tot zes beentjes in een set. Elk beentje werd tot een holle kegel gevormd. Zodat de top van de het ene beentje past in het onderste deel van een ander beentje. Op die manier kunnen de beentjes gestapeld worden zoals kopjes of glazen. Rond de breedste kant van elk beentje worden vier tot zes gaten geboord. De beentjes worden aan elkaar verbonden met een riem of touw. Vier lussen van ongeveer 4cm worden vastgemaakt op het einde van de riem vlak boven het bovenste beentje. De tahinspa wordt gemaakt uit been en is even lang als alle tasiha samen wanneer ze op elkaar gestapeld zijn. Op het einde van de tahinspa wordt een gaatje geboord. Het andere einde is puntig gemaakt zodat hij makkelijk door de gaten in de beentjes kan gestoken worden.


Om het spel te spelen houdt de speler de tahinspa in één hand en gooit hij de tasiha met de andere hand in de lucht. De tasiha moeten opgevangen worden met de punt van de tahinspa. Als er één tasiha opgevangen wordt op de tahinspa verdient men één punt. Als men één tasiha opvangt op de naald en een andere komt over de top de zitten krijgt men twee punten, blijven er twee op de onderste zitten krijgt men drie punten, enz… Als alle beentjes van de pin vallen dan is het spel voorbij. Als een tasiha gevangen wordt gevangen in een van de gaten op het breedste deel van het beentje dan krijgt men twee punten. Als de tahinspa door een lus gegaan is krijgt men een punt, door twee lussen twee punten enz… Van zodra een speler geen punten kan maken geeft ze de tahinspa en de tasiha door aan de volgende speler. 
BACK