AARDBEI

Fragaria vesca



Fragaria komt van fragare = geuren

vesca komt van vescusa = eten

dus: een geurende, eetbare vrucht.

Verse aardbeien zijn zeer gezond vanwege hun hoge vitamine C-gehalte (60 mg per 100 gr.)

De vruchten zoals wij ze kennen, hebben Amerikaanse voorouders. Ze zijn voornamelijk afkomstig uit de staat Virginia, maar ook uit Chili. Ze werden meegebracht door de Franse ontdekkingsreiziger met de veelzeggende naam Antoine Amadée Frézier. In de 19de eeuw werd het telen van aardbeien algemeen verspreid en we kennen momenteel maar liefst zo'n 600 verschillende rassen, die alle hun eigen kwaliteiten en specifieke smaakaroma's hebben.



Cosmetisch


Aardbeien worden toegepast bij vlekjes, sproeten of rimpels en laat ze vervolgens een nacht inwerken. Ook het eten van aardbeien is gezond en functioneert voor de huid.

Thee van aardbeiblad wordt gebruikt als mondspoel- of gorgelmiddel dat reinigt en het tandvlees verstevigd.

Gezichtswater van versgeperst aardbeiensap kalmeert de huid. U kunt ook gewoon schijfjes aardbei op de huid leggen.

Een zacht maskertje van geprakte aardbei, wat slagroom en honing maakt een droge huid heerlijk glad.



Culinair


Serveer aardbeien en zachtfruit met slagroom, yoghurt, platte kaas, pudding, ijsroom,...

Spoel de aardbeien. Smelt witte, melk- of fondantchocolade in warmwaterbad (of 5 seconden in de microgolfoven), houd de aardbei bij het kroontje vast en dompel de onderkant in de chocolade. Laat de chocolade opstijven en dien de aardbeien op als snoepje.

Voeg zachtfruit enkel op het laatste ogenblik toe aan de fruitsla, laat ze niet marineren.

Voor een coulis van aardbeien of frambozen kiest u voor goed rijpe vruchten. Aardbeien, frambozen of ander zachtfruit pureren of mixen, zeven en eventueel met een suikerstroop op smaak brengen.

Enkele druppels citroensap doen de smaak van aardbeien nog beter tot hun recht komen.

Versier gemengde fruitsla met munt en/of blaadjes van citroenmelisse.

Versier een gebakken taart met zachtfruit, maar laat het fruit nooit meebakken in de oven. Bak wel een laagje gesuikerd opgeklopt eiwit mee.

Leg enkele stukjes zachtfruit als extra versiering bij een koud voorgerecht.

Vruchtenpriem: Rijg afwisselend blokjes appel, peer, ananas, perzik, aardbei, en dikke ontpitte kersen of pruimen aan dunne houten satéstokjes.

Ingevroren aardbeien verliezen bij het ontdooien snel hun vorm en hun frisse kleur. Ze zijn wel prima voor vruchtensausjes of voor aardbeienijs.

Eventuele restjes aardbei kan u pureren en aanlengen met het sap van rode aalbessen en citroensap. Breng dit op smaak met vanillesuiker en leng het aan met spuitwater.

Leg een aardbei in elk vakje van de ijsblokjesla, overgiet met water. Vries in. Als u voortaan een ijsblokje in frisdrank of coctails gebruikt, zit er een aantrekkelijke verrassing in het glas.

Een aardbeiensorbet maken is een fluitje van een cent: klop eiwit met witte suiker op, voeg er gepureerde aardbei aan toe. Meng voorzichtig. Vries in (diepvriezer op koudste stand ingesteld). Roer elk half uur met een vork tot de sorbet opgesteven is. Invriezen duurt minimum 4 uren. Een sorbetière roert de bereiding voortdurend tijdens het vriesproces en voorkomt kristalvorming.

Aardbeienazijn gekneusde aardbeien klein snijden, slechte plekken verwijderen, de stukjes in een fles leggen en overgieten met azijn (met zuurtegraad van 7%). Voeg voor de kleur en het aroma een takje kleine pimpernel of dragon toe.



Huishoudelijk


niet van toepassing



Geneeskrachtig


Te gebruiken bij


(a)

verkoelen en kalmeren bij koorts

werken kalmerend op de zenuwen, vooral op de zenuwen van de hersenen, tegen hoofdpijn

versterken het geheugen

sterken lever, maag, milt en galblaas

drijven galstenen af

aambeien

bloedarmoede

reuma en jicht

werken gustig bij overdreven baarmoederbloedingen

bloedzuiverend

(b)

kankerbestrijdend

gezwellen (kwaadaardig)

(c)

mond- en keelkwalen

(d)

pansement op zweren

(e)

netelroos en spijsvertegingsmoeilijkheden

Bereiding


(a) bes en blad

(b) pitjes zij radioactief en kunnen helpen kanker bestrijden

verse aardbeien kneuzen en gelegd op kwaadaardige gezwellen kunnen genezend werken

(c) wortel 5 min koken (2 gram per tas)en gebruiken als gorgeldrank

(d) bladeren

(e) tinctuur van vruchten

Dosering


(a)

(b) om de 6 uur vervangen

(c)

(d)

(E)



Geschiedenis en volksverhalen


niet van toepassing



bijwerkingen


Bij baby's en zeer jonge kinderen kan het eten van verse aardbeien een allergische reactie oproepen. Dus beginnen met kleine stukjes aardbei, zodat het lichaam eraan kan wennen.




 


 


 




 





BACK