AARDBEIBOOM

Arbutus MenziesiiArbutus is een geslacht van bloeiende planten uit de familie Ericaceae, dat inheems is in het Middellandse-Zeegebied, West-Europa en Noord-Amerika.

De Noord-Amerikaanse leden van het geslacht worden "madrones" genoemd, wat komt het Spaanse “madroño”. De Europese soorten worden aardbeibomen genoemd, vanwege de oppervlakkige gelijkenis van de vruchten met aardbeien. Sommige soorten worden simpelweg met "Arbutus" aangeduid.

Het zijn groenblijvende bomen of grote struiken, die 5 – 25 m hoog worden. Ze hebben een rode of bruine bast. De bladeren zijn spiraalvormig op de takken gerangschikt, ovaal tot breed-lancetvormig en met een gezaagde of gladde rand. De bloemen zijn klokvormig, 5 – 10 mm lang en wit of roze van kleur. Ze groeien afhankelijk van de soort in trossen of pluimen. De vruchten zijn rode of oranje, 1 – 2 cm grote bessen met een ruwe schil, geel vruchtvlees. De vruchten bevatten meerdere zeer kleine zaden. De vruchten zijn eetbaar, maar hebben weinig aroma.Cosmetisch


niet van toepassingCulinair


niet vantoepassingHuishoudelijk


Het is een van de ingrediënten voor het maken van kinnikinnik (Noord Amerikaanse tabak)Geneeskrachtig


Te gebruiken bijBereidingDoseringGeschiedenis en volksverhalen


De aardbeiboom maakt een onderdeel uit van het symbool “El Oso y El Madroño” (de beer en de boom) van de gemeente Madrid in Spanje. In het centrum van de stad Puerta del Sol staat een standbeeld van een beer, die vruchten eet van de aardbeiboom. De voorstelling staat afgebeeld op helmtekens, taxi’s, kelderdeuren en andere onderdelen in de stad. De naam Madrid is in feite afgeleid van het woord “madroño”.
 


 


 
 

BACK