BEZEMBREM

Cytisus scopariusDe bezembrem of gewone brem: twee synoniemen, die deze struik alle eer aandoen. In de eerste plaats groeit deze bremsoort met lange groene en dunne twijgen in een sterk opgaande vorm. Ten tweede komt de struik vrij algemeen voor in Europa. Vanaf het zuiden van Zweden, in geheel West-Europa tot in het uiterste zuiden van Portugal en in Noord-Afrika en de Oekraï,ne. Afgezien van de bezemachtige groeiwijze is dit de hoogst groeiende struik van alle bremsoorten en de bloei is haast overdadig.

De tweede naam van bezembrem - scoparius - is afgeleid van het Latijnse woord scopae, dat voor bezem staat, of scopa, dat dunne tak betekent. Cytisus is een vlinderbloemige (Fabiflorae) en behoort tot de subfamilie Leguminosae. Botanisch gezien is bezembrem (Cytisus scoparius) wel interessant. De struik bestaat hoofdzakelijk uit lange, groenblijvende twijgen met daaraan spaarzaam drie bijeen staande blaadjes. De assimilatie (fotosynthese) vindt in hoofdzaak plaats via de gevoorde twijgen. Een bezembrem wordt tot tweeëneneenhalve meter hoog. Het is één van de krachtigst groeiende bremsoorten. De bloei vindt plaats in mei - juni. Een bezembrem bloeit pas in het derde levensjaar. De bloemen zijn goudgeel van kleur en vallen vooral op door hun grootte. Er staan één tot twee bloemen bij elkaar. Bezembrem bloeit ontzettend rijk.Cosmetisch


niet van toepassingCulinair


niet vantoepassingHuishoudelijk


Takken van de brem werden vroeger als bezem gebruikt.

De bremsoort Genista tinctotia (verfbrem) werd als kleurstof gebruikt.

Het is een van de ingrediënten voor het maken van kinnikinnik (Noord Amerikaanse tabak)Geneeskrachtig


Te gebruiken bij

Uit de zaden worden stoffen uit gewonnen voor hart stimulerende, bloeddruk verhogende en vaat vernauwende middelen. Het werkt eveneens kalmerend.

Je kunt er ook luizen mee bestrijden.

De zaden zelf zijn giftig!!BereidingDoseringGeschiedenis en volksverhalen


Brem werd vroeger in huis opgehangen om het kwaad te weren. Met een brembezem kon men het kwaad het huis uit vegen.

Volgens een oude legende zou brem door de Heilige Maagd vervloekt zijn omdat de openspringende peulen zoveel lawaai maakten dat zij de Heilige Familie bijna verraden aan koning Herodes hebben.
 


 


 
 

BACK