BRAAM

Rubus fruticosus



Het blad wordt meestentijds gebruikt, maar ook de wortel heeft een medicinale waarde.

Bramen groeien in natte gebieden in Europa en Amerika.

Er zijn verschillende soorten, sommige oorspronkelijk uit de VS, andere uit Europa.

Rubus fructicosus is de meest voorkomende Europese varieteit, Rubus canadensis komt in de VS voor.



Cosmetisch


niet van toepassing



Culinair


niet van toepassing



Huishoudelijk


Het is een van de ingrediënten voor het maken van kinnikinnik (Noord Amerikaanse tabak)



Geneeskrachtig


Te gebruiken bij

verkoudheid en keelpijn

diarree

ontkalking van organismen

buikvliesontsteking

diarree met bloed

witte vloed (inspuiten in de vagina)

angina (als gorgeldrank)

extreem brandend maagzuur



Historisch of traditioneel gebruik


Sinds de oude Grieken wordt Braam al voorgeschreven voor jicht, de bladeren, wortels en zelfs de vruchten zijn gebruikt als geneesmiddel.

De meest normale gebruiksmomenten zijn diarree, keelpijn en wondgenezing.

In deze is de Braam gelijk aan zijn verwant de Framboos en in iets mindere mate aan de Bosbes.



Dagdosering


Bramenthee wordt gemaakt door 10-15ml bladeren of verpulverde wortel aan 250ml kokend water toe te voegen en dat 15 minuten te laten trekken, 3 of meer koppen per dag kunnen dan worden gedronken.

Voor tincturen gebruikt men 3 tot 4ml 3 maal daags.


Bijwerkingen en interacties


Tanninen kunnen misselijkheid en braken veroorzaken bij mensen met een gevoelige maag.

Vooral mensen met een historie van chronische maagproblemen zijn daar gevoelig voor.




 


 


 




 





BACK