CANADESE GEELWORTEL

Hydrastis canadensis



Canadese Geelwortel is een oorspronkelijk Noord Amerikaanse plant en wordt o.a. gekweekt in de staten Oregon en Washington.

De gedroogde wortel en ondergrondse stam worden gebruikt.



Cosmetisch


niet van toepassing



Culinair


niet van toepassing



Huishoudelijk


niet van toepassing



Geneeskrachtig


Te gebruiken bij

verkoudheid/keelpijn

conjunctivitis/blepharitis

ziekte van Crohn

infecties

parasieten

urineweginfecties

vaginitis



Historisch of traditioneel gebruik


Geelwortel werd gebruikt door de indianen als behandelwijze voor irritaties en infecties van de slijmvliezen van de luchtwegen, spijsverteringskanaal en urinewegen.

Topicaal werd het gebruikt voor huidinfecties en ooginfecties.

Door de antimicrobacteriële activiteit is het eveneens vaak gebruikt voor diarree, infecties aan de opperste luchtwegen en vaginale infecties.

Geelwortel wordt vaak in combinatie met Echinacea gebruikt voor de behandeling van verkoudheid en griep.



Actieve delen


De twee voornaamste alkaloïden zijn hydrastine en berberine, samen met kleinere hoeveelheden canadine.

Berberine, in de grootte van 0.5 tot 6.0% van de alkaloïden in de wortel en stam aanwezig, is het meest uitgebreid onderzocht. Het heeft een breed spectrum antibacteriële werking o.a. tegen de pathogenen als Chlamydia soorten, E. coli, Salmonella typhi, en Entomeba histolytica.



Dagdosering


4 tot 6 gram verpulverde Geelwortel wordt als supplement (capsule of tablet) dagelijks genomen.

In vloeibare vorm zijn tincturen met 4 tot 6ml per dag gebruikelijk.

Het gebruik moet niet langer duren dan 3 weken en dan een rustpauze van minimaal 2 weken er tussenin. Als thee helpt Geelwortel ook bij keelpijn.



Bijwerkingen en interacties


In de aanbevolen doseringen is Geelwortel veilig.

Door het hoge gehalte alkaloïden kunnen er wel wat maag- en darmbezwaren optreden en mogelijk klachten van het centrale zenuwstelsel.

Canadese Geelwortel is niet geschikt in de periode van zwangerschap en borstvoeding.




 


 


 




 





BACK