KARWIJ

Carum carvi



Karwij (Carum carvi) is een tweejarige plant, die behoort tot de schermbloemenfamilie (Apiaceae of Umbelliferae). De plant komt ook in het wild voor in weilanden, bermen en op dijken.

De plant wordt 30-60 cm hoog en heeft fijne, langwerpig-eironde, dubbelgeveerde bladeren. De plant vormt een penwortel.



Cosmetisch


Olie uit de zaden wordt in cosmetica verwerkt



Culinair


Het zaad wordt gebruikt in vleesgerechten, kool, salades, kaas en verschillende soorten gehakt, brood en in likeuren.



Huishoudelijk


Word gebruikt in verschillende tandpastas.

Vooral Amerikanen hebben in hun aromacomplex karwijolie als belangrijkste component.



Geneeskrachtig


Als medicinaal kruid wordt karwijzaad (Fructus Carvi) onder andere aanbevolen bij maagklachten (winderigheid, opgeblazen gevoel, krampen) en schijnt het de eetlust -maar ook de menstruatie- te bevorderen.

Juist in (alternatieve) medicinale informatie lijkt de verwarring tussen komijn en karwij 'zeer' veelvuldig voor te komen.




 


 


 




 





BACK