PEPERMUNT

Mintha x piperitaPepermunt (Mentha piperita) is een zich snel verbreidende meerjarige winterharde plant. Pepermunt bloeit van juli t/m september met kleine violette bloempjes. De bladeren zijn mint groen en staan kruisgewijs tegenover elkaar op de stengel. De bladeren zijn langwerpig, eivormig en gezaagd en hebben een opvallende mentholgeur.

Het zaad van munt is donkerbruin ongeveer bolvormig en klein.

De plant is een kruising van watermunt (Mentha aquatica) en groene munt (Mentha spicata) en kent veel variëteiten (20 tot 35 verschillende soorten pepermunt). De donkerpaarse variant geld als de meest geschikte voor medicinale toepassingen. De vele muntsoorten hebben ongeveer dezelfde eigenschappen, hoewel de smaak vaak sterk uiteenloopt. Mentha arvensis wordt in China en Noord-Amerika veel gebruikt.Cosmetisch


Toevoegen aan badwater voor een opwekend en verfrissend bad.

Gebruik badolie met munt om tabaksreuk te verdrijven.Culinair


Muntsoorten worden vooral in de keuken en voor verfrissende drankenHuishoudelijk


Kweek Pepermunt (of Herfstmunt) vlak bij rozen om bladluis te bestrijden.

Strooi verse of gedroogde bladeren rondom voedsel om muizen weg te houden.

Wrijf (Herfstmunt) op een nieuwe bijenkorf om bijen aan te trekken.

Strooi (Polei) in kasten en bedden om mieren en vlooien te verdrijven.


Geneeskrachtig


men gebruikt de bladeren en als etherische olie.

Werking en karakter:


Krampwerend

tegen winderigheid

zweetafdrijvend

menstruatie opwekkend

Uitwendig verkoelend en antiseptisch

Uitwendig:

Als kompres bij "warme" hoofdpijn en neuralgie.

Als spoeling bij hete en jeukende huidaandoeningen. De thee geeft verkoeling wanneer hij verdampt.

Gebruik een sterk afkooksel (Herfstmunt) om kloven in handen te genezen.

Inwendig:

Bij krampen en kolieken, darmproblemen.

Bij indigestie.

Bij reisziekte, misselijkheid en pijn bij galblaasproblemen.

Bij hoofdpijn door indigestie.

Slapeloosheid, met name indien verergerd door spanning in de maag en rusteloosheid.

Bij ongesteldheidpijn en uitgestelde menstruatie.

Gebruik als thee en inhaler bij infecties van neus en bijholten.

Als mondwater voor een frisse adem.


Dosering:

Drink de thee naar believen, al kunnen grote doses tot overmatige opwinding leiden.

Voeg bij spijsverteringsproblemen toe aan andere kruidentheeën bijvoorbeeld bij Spirea (Filipendula ulmaria) en smeerwortel. Neem na zware maaltijden om de spijsvertering te bevorderen.

Gebruik bij een jeukende huid de thee als spoeling of voeg enkele druppels etherische olie toe aan lotions en crèmes.

Adem bij stomen (vaak in combinatie met eucalyptusolie) de damp van de thee in, of voeg enkele druppels etherische olie toe aan warm water.Geschiedenis en volksverhalen


Volgens een oud Grieks godenverhaal is de pepermuntplant ontstaan door een ruzie tussen twee vrouwen.

Hades, de Griekse god van de onderwereld, werd verliefd op een mooi meisje dat Mentha heette. Hierdoor maakte de vrouw van Hades hevig ruzie met Mentha. Hades probeerde de ruzie te sussen, maar dit lukte niet. Toen had hij besloten het meisje Mentha te veranderen in een mooi plantje, die de naam kreeg van het meisje.


Munt is in de geschiedenis erg gewaardeerd en de waarde ervan blijkt onder andere uit verwijzingen in de bijbel, waarin de Farizeeën tienden inden van munt, dille en komijn. De joden legden het op de synagoge vloer en dit gebruik werd eeuwen later in Italiaanse kerken overgenomen, waar het kruid Erba Santa Maria wordt genoemd.


Munt als symbool van gastvrijheid wordt door de Romeinse dichter Ovidius beschreven. Hij vertelt over twee boeren, Baucis en Philemon, die hun dienblad met munt insmeerden voordat ze de gasten bedienden.


De Romeinen brachten ook hun wijnen en sauzen met munt op smaak. Toen echter vrouwen die wijn dronken met de dood bedreigd werden, camoufleerden stiekeme wijn drinksters hun adem door op een mengsel van munt en honing te kauwen. In Japan werd de verfrissende, heilzame geur van munt zo hoog geprezen dat de Japanners reukballen met muntbladeren droegen.


Veel muntsoorten werden in de negende eeuw in Europa ingevoerd. Een monnik uit die tijd schreef dat er zo veel soorten waren dat hij nog liever de vonkjes uit de vuurhaard van de Vulcanus zou willen tellen. Met meer dan zeshonderd soorten en bastaardvormen, kan men een goede plant beter met de neus dan afgaande op de naam kiezen.


Volgens Vogel werd de wilde munt door de Missouri-Valley stammen gebruikt als windverdrijvend middel en door andere stammen om koorts te verlagen.

 


 
 

BACK