SALIE

Salvia officinalisSalie komt oorspronkelijk uit de landen in de Balkan en rond de Middellandse Zee. Salie vindt men overal in Zuid Europa, tot op een hoogte van 800 meter en is vaak te zien in de tuinen van de Provence. Salie wordt nu overal gekweekt, en komt zelden verwilderd voor.

De naam Salvia, van het Latijnse Salvere (gezond zijn, genezen of redden), betekent "heilzaam kruid" en geeft zijn goede reputatie al weer.Cosmetisch


Gebruik het blad in gezichtsstoombaden en adstringerende reinigingslotion.

Wrijf het blad op de tanden om ze witter te laten worden. Het blad is ook te gebruiken bij mondspoelingen.

Door spoeling met sterke saliethee wordt haar donkerder, steviger en gaat het meer glanzen.

het kan tevens gebruikt worden als lotion om de huid te reinigen (eczeem, puistjes).Culinair


Men gebruikt Salie in sauzen en bij vette gerechten (varkensvlees, eend, schaap ….). Ook vette vissoorten houden van dit kruid, en denken we even aan "paling in 't groen", daar hoort zeker Salie in!

Kruidenazijn en kruidenolie vragen ook om wat Salie.

Een ietsje gewaagder misschien maar daarom niet minder lekker: beignets met Salie. Men vermengt de verse salieblaadjes onder het deeg!

Gefrituurde Salieblaadjes worden geserveerd bij pasta's of als garnituur bij koude schotels; ook bij Parmaham met een fris slaatje.

Salie geeft ook de typische smaak aan het Italiaans gerecht "Saltimbocca".

Ook in smeerkazen en in vulling van varkens- en kalfsvlees gebruikt men Salie.Huishoudelijk


Leg gedroogde bladeren tussen linnengoed om insecten te verjagen.

De bladeren kunnen worden verbrand op houtskool of ze kunnen worden gekookt in water om een kamer te desinfecteren.

Salierook verdrijft diere- en kookluchtjes.Geneeskrachtig


Als geneeskruid gebruikt men de bladen en soms de bloeiende toppen. Vanaf mei tot juni (net voordat bloesems komen) worden de bladeren en/ of takken van Salie verzameld en langzaam gedroogd bij een temperatuur van 35 ° C om de beste smaak te behouden en mufheid te voorkomen.


Zaad van scharlei (een variant) kan als aftreksel in oogwater gebruikt worden.

Bier van de scharlei was ooit beroemd vanwege zijn bedwelmende eigenschappen.

Van de vele saliesoorten worden rode en groene salie medicinaal het meest gebruikt.


Salie heeft een sterke antibiotische werking (anti-bacterieel en anti-schimmel).

Waterige en alcoholische aftreksels van de bladen worden voor spoelingen en gorgelen gebruikt bij mond-, tandvlees-, kaak- en amandelontstekingen.

Een paar druppels vluchtige olie in zout water vormen een goed spoelmiddel voor (geïnfecteerde) wonden en zweren.

De thee van salie helpt tegen bloedend tandvlees en keelpijn. Salie zit ook in vele kruidentandpasta's.


Salie thee en saliewijn kalmeren het zenuwstelsel en zijn goed bij een lage bloeddruk. Het bevordert de spijsvertering door bijvoorbeeld een saliethee na een (overdadige) maaltijd te nemen. Salie helpt ook bij een slechte eetlust en tegen winderigheid en kan helpen diarree te overwinnen


Salie wordt tegenwoordig nog tegen nachtzweet bij Tbc-patiënten voorgeschreven, het vermindert de transpiratie soms dagen achtereen.


Salie vermindert hoesten en kou, en helpt ter voorkoming van een kou op de borst. Neem bij het begin van griep of verkoudheid dagelijks 3 tot 4 koppen thee, eventueel met goudsbloem. Neem bij chronische klachten 2 koppen thee of 3 theelepels tinctuur.

Salie helpt ook tegen vermoeidheid voor of na een virusziekte. Een oud middel tegen pijnklachten is het dagelijks kauwen van drie verse bladeren.


Salie wordt ook toegepast als versterkend middel (voor het hart). Salie is opwekkend, adstringerend, krampwerend en helpt bij onrustig slapen, leverziekten, om vocht af te drijven, stimuleert en reguleert de galstroom (nuttig tijdens afvallen) en het zuivert het bloed.


Salie bladeren die enkele minuten in azijn hebben gesudderd, zijn goed als omslagen voor pijnlijke gewrichten en reumatische aandoeningen.


Salie schijnt ook te helpen tegen pijnlijke, knobbelige borsten (raadpleeg bij knobbels in de borsten altijd een arts!), onvruchtbaarheid, verdriet en na miskramen. Salie verminderd ook de lactatie. En het schijnt te helpen bij nervositeit, angstigheid, vergeetachtigheid en verwardheid van oudere, kouwelijke en verzwakte mensen.


Salie heeft ook een versterkende werking op ons zenuwstelsel en is daarom ook het perfect antistress middel.Geschiedenis en volksverhalen


Salie is van oudsher geprezen als versterkend middel. Door regelmatig Salie gebruik zou men langer leven.

De kruidkundige Gerard schreef in 1597: "Salie is bij uitstek goed voor hoofd en hersenen, het maakt de zintuigen en het geheugen kwieker, versterkt de zenuwen, herstelt de gezondheid van lammen en geneest trillende ledematen".


Voor de wijzen uit de oudheid was het kweken van enkele salieplantjes in de tuin een garantie voor een lang leven en een goede gezondheid. Ook betekende een struik Salie in de tuin dat de vrouw des huizes de baas was.

In de zeventiende eeuw werd Salie door de Chinezen zo gewaardeerd dat Hollandse kooplieden merkten dat de Chinezen drie kisten Chinese thee wilden verhandelen tegen één kist saliebladeren.

Voor de Romeinen was het een heilig kruid dat met enige ceremonie verzameld moest worden. De aangewezen persoon brengt een offer van brood en wijn, draagt een witte tuniek en is blootsvoets en gereinigd. De Romeinse instructies waren tegen het gebruik van ijzeren gereedschap, een verstandige maatregel daar ijzerzouten onverenigbaar zijn met Salie.

Lang geleden gingen maagden op de avond voor de langste dag in groepjes naar een park of tuin. Dit was de zogenaamde midzomernacht. Iedere maagd had een takje Salie bij zich en moest met deze Salie enkele rituele handelingen verrichten. Als alles goed verliep verscheen precies om middernacht de toekomstige echtgenoot voor de trouwlustige maagden.

In ons land werd Salie meegekookt in de melk. Deze saliemelk werd voor het naar bed gaan gedronken om lekker te kunnen slapen. Nog niet zo heel lang geleden was saliemelk een heel bekende drank die in Veenendaal op lampegietersavond gedronken werd. Op lampegietersavond werden voor het eerst na de zomerperiode de straatlantaarns weer aangestoken. Dit volksfeest ging gepaard met een feest van lichtjes in pompoenen en het zingen van liederen. Aan het einde van de avond kreeg ieder een beker warme saliemelk en kon heerlijk slapen.


Witte Salie of White Sage wordt ook wel Indianenwierook genoemd. Door de Amerikaanse indianen werd salie gebruikt tijdens zuiveringsceremonies en het zuiveren van leefruimten(smudging).

Het branden van dit kruid verjaagt negatieve energieën, gedachten en emoties en heeft een beschermende werking. Verder heeft het ook nog een kalmerende invloed.

Kort samengevat: salie reinigt de aura en ruimtes en opent de hartchakra. Het kruid wordt dan ook vaak gebruikt bij het begin van menig ritueel.Opgelet


Salie niet gebruiken tijdens de zwangerschap!

 


 
 

BACK