TEUNISBLOEM

Oenothera biennisTeunisbloem (Oenothera) is een geslacht van zo'n 125 soorten eenjarige, tweejarige en vaste planten uit de teunisbloemfamilie (Onagraceae). De soorten komen van nature voor in Zuid- en Noord-Amerika, maar zijn ondertussen ingeburgerd in vele landen.

De botanische naam Oenothera betekent 'ezelsvanger', van het Oudgrieks 'oeno' = ezel en 'thera' = vangen, achtervolgen. Men gelooft dat de naam refereert aan de giftigheid van de plant die gebruikt kan worden om ezels en andere dieren te vangen.

William Baird suggereert dat het Ooudgriekse 'oeno' ook vertaald kan worden als wijn. Hij gelooft dat dit refereert aan het gebruik van de wortel als smaakverfijner in wijn.Cosmetisch


niet van toepassingCulinair


Naar het schijnt werd de Teunisbloem in de 17de eeuw niet zozeer omwille van de nu geroemde medicinale eigenschappen vanuit Amerika in Europa ingevoerd, maar wel omwille van het gebruik als groente.De plant is inderdaad in haar geheel eetbaar.

Hele jonge blaadjes kunnen worden toegevoegd aan salades, en wat oudere bladeren worden - net zoals heel veel andere bladgewassen - gekookt of gestoomd als spinazie.

Op het einde van het eerste groeiseizoen kan je ook de wortels oogsten. Die zien er uit als kleine, wat langgerekte raapjes, en hebben een vergelijkbare smaak.

De knolletjes kunnen toegevoegd worden aan een stevig soepje, een hutsepotje, of een ander groentegerechtje.Huishoudelijk


niet van toepassingGeneeskrachtig


De olie uit de zaden van teunisbloem is rijk aan onverzadigde vetzuren. Het gehalte aan gamma-linoleenzuur kan oplopen tot 14%. Door de bijzondere samenstelling kunnen ontstekingen in het lichaam gunstig worden beïnvloed.

De symptomen van neurodermitis kunnen door het innemen of via de huid absorberen verlicht worden. Ook uitwendig te gebruiken bij de volgende klachten: huidschilfers, roodheid van de huid, psoriasis, droge huid.

Inwendig is teunisbloemolie te gebruiken bij de volgende klachten: menopauze, reuma, overgewicht door stofwisselingsstoornissen, hart en vaatziekten, hoge bloeddruk, astma, hooikoorts, allergieën, leverklachten door alcohol, hyperactiviteit, geïrriteerdheid, huidklachten, ontwenningsverschijnselen (alcoholisme), katers.


Opgelet


Gebruik van teunisbloemolie is af te raden bij manische depressiviteit of epilepsie.
 


 


 
 

BACK