TOVERHAZELAAR (Amerikaanse)

Hamamelis VirginianaDe geslachtsnaam is afgeleid van de Griekse woorden 'hama' dat tezamen betekent, dit is een verwijzing naar het feit dat de boom tegelijkertijd bloemen en vruchten draagt, en 'melon' wat staat voor 'vrucht' of specifieker 'appel', omdat de bladeren van de Toverhazelaar op die van de Appelaar lijken.

De soortnaam 'virginiana' is een verwijzing naar de staat Virginia, aan de oostkust van de VS, waar de boom veel voorkomt. Overigens zijn veel planten naar deze staat genoemd omdat het een van de eerste gekoloniseerde gebieden was van Noord-Amerika, de staat zelf is weer genoemd naar Elizabeth I van Engeland, The Virgin QueenCosmetisch


De Hamamelis is tegenwoordig het best bekend omwille van zijn cosmetisch gebruik. En jawel, ook dat cosmetisch gebruik berust op de samentrekkende eigenschappen van de plant. In allerhande vormen (crèmes, zeep, hamameliswater…) wordt het kruid toegepast als tonicum voor de vermoeide huid, om de teint wat op te peppen, jeuk te verlichten.

Ook binnen de parfumindustrie wordt Toverhazelaar gebruikt.Culinair


niet van toepassingHuishoudelijk


niet van toepassingGeneeskrachtigDe Noord-Amerikaanse indianen maakten al gebruik van de geneeskrachtige eigenschappen van de struik, die vooral verband houden met het hoge gehalte aan looistoffen in de bladeren en de schors.

Van oudsher werden schors en bladeren onder vorm van een pleister toegepast bij pijnlijke kneuzingen en zwellingen.

Net zoals andere looistofrijke kruiden kan de thee gebruikt worden als een ondersteunend middel bij bijvoorbeeld diarree, maar ook als gorgeldrankje bij ontstekingen van mond of keelholte.

Een zalf op basis van een extract van de schors kan worden toegepast bij bloedende aambeien.

In de winkel vind je heel vaak Hamamelis-water. Dat is een hydrolaat, een bekomen door destillatie. Maar de voor de astringerende eigenschappen zo belangrijke tannines worden nauwelijks mee overgeheveld tijdens dit proces, en eigenlijk is het dus veel zinvoller om Hamamelis onder de vorm van een tinctuur toe te passen.

Bij alle problemen van de aderen, spataderen, aambeien, aderontsteking, couperose, bloeddoorlopen ogen, open benen, in - en uitwendige bloedingen. Sterk wondhelend, bloedstelpend, vaatvernauwend en desinfecterend.

Bij aambeien kan men Toverhazelaar tweemaal daags als een warm, vochtig kompres toepassen.

Bij wondgenezing van schaafwonden, bloedneus, brandwonden en een ruwe, droge huid, luiereczeem, insectenbeten.

Een recent onderzoek heeft uitgewezen dat een gefiltreerd deel van het extract van de Toverhazelaar dat hoofdzakelijk proanthocyandine bevat een sterke werking tegen het Herpes simplexvirus heeft

Bij verstuikingen, verrekte spieren.

Bij problemen met de spijsvertering (diarree en dysenterie) en de vrouwelijke geslachtsorganen (hevige bloedingen).Geschiedenis en volksverhalen


Toverhazelaar werd al veel gebruikt door de indianenstammen van de oostelijke gebieden van Noord-Amerika, zoals de Osage, die het gebruikten voor zweren en tumoren op de huid, de Potawatomi, plaatste de takken op de hete stenen van de zweethut, om de dampen de huid te genezen.

Omdat de boom in de late herfst bloeide werd ze ook als speciaal gezegend door de Grote Geest gezien.

In koloniale tijden werden de takken gebruikt als wichelroede, net als in Engeland daarvoor de Olm werd gebruikt, de Engelse naam Witchhazel is dan ook niet afkomstig van de Heksen, maar van het oude Saksische woord voor buigzame takken 'wych', verwant aan ons woord 'twijg'.

De eerste kruidenboeken met geneeskrachtige kruiden uit de Verenigde Staten noemde de Toverhazelaar al als geneeskrachtig kruid .Opgelet


In een aantal bronnen wordt vermeldt dat inwendig gebruik van de Toverhazelaar vermeden moet worden.

Ook bij rode ogen veroorzaakt door allergie moet men Toverhazelaar vermijden.

 


 
 

BACK