Anadama bread



ingredienten


3 koppen gewone bloem (gezift)


1½ kop geel maïsmeel


2 pakjes droge actieve gist (zuurdesem)


5 eetlepels boter


2/3 kop melasse (suikerstroop)


1 eetlepel zout


2 koppen heet water




bereiding


Bloem, maïsmeel, gist en zout goed mengen.

De boter, melasse en heet water goed dooreenmengen.

Dit geheel goed doorheen het bloemmengsel roeren tot een goed deeg bekomen wordt.

Dit deeg zo'n tien tot vijftien minuten goed kneden.

In een beboterde kom gooien, één keer omdraaien om de top van het deeg te bedekken met een dun laagje boter en dan op een warme plaats laten rijzen tot ongeveer de dubbele hoeveelheid bekomen wordt (1 tot 1½ uur)


vervolgens het deeg nog eens goed doorkneden en verdelen in een drietal stukken die je nog een tijdje laat rijzen. deze deegklompen in ingevette broodvormen of in een Dutch Oven ongeveer veertig tot vijfenveertig minuten bakken.

In een huishoudoven dien je te werken met een temperatuur van 190°C tot 200°C.

In een Dutch Oven gebruik je best een ronde deegbal.


De overlevering zegt dat een Yankee zeeman het moe werd steeds hetzelfde maïspapje voorgeschoteld te krijgen van zijn vrouw. Hij rommelde het ganse hierboven genoemde recept bij mekaar, zei "Anna damn her" en zette het in de oven. typisch is het gemengd gebruik van (duur) tarwemeel en het goedkope maïsmeel wat vroeger uit economische overwegingen veel gedaan werd. Maïsmeel werd dikwijls Indian of Injun meal genoemd...




 




 



 





Ludo Van den Bussche - Sunkmanitu Tanka Okolaya

Ex First Chief van de Sotka Yuha Warrior Society

Member of the Ska Yuha Society

BACK