Boston baked beans



ingredienten


2 pond witte bonen (white peas of navy beans)


¾ pond gezouten varkensvlees of vers spek


1 eetlepel zout


½ kop esdoornsiroop of esdoorn suiker (maple sugar-siryp)


kookpot met goed afsluitend deksel, of een goede bonenpot in aardewerk




bereiding


Laat de bonen een nachtje weken in twee keer zijn hoeveelheid water.

Giet 's morgens het water af en vervang het. Voeg hierbij het zout en breng aan de kook.

Laat de bonen lichtjes sudderen totdat ze zacht zijn.


graaf ondertussen een gat in de grond (groot genoeg voor de kookpot) en ontsteek hierin met hardhout een vuur dat je laat opbranden tot je een goed heet houtskoolbed hebt.


snij het gezouten varkensvlees in schijfjes en voeg toe aan de bonen, voeg vervolgens ook de esdoornsiroop of suiker toe.


Roer het geheel om en sluit de pot goed af. steek die pot in de kuil met hete houtskool, de de pot geheel af met kooltjes en gooi een flink pak aarde over het geheel.


vergeet de hele zooi voor een periode van 8 tot 10 uur en dien dan pas op.


Indien gewenst kan je gesneden ui toevoegen of eenhalve theelepel gedroogde mosterd (dat werd inderdaad ook dikwijls als smaakmaker meegenomen).


dit recept is afkomstig uit de streek van Boston en al zo'n drie à vierhonderd jaar oud.





 



 





Ludo Van den Bussche - Sunkmanitu Tanka Okolaya

Ex First Chief van de Sotka Yuha Warrior Society

Member of the Ska Yuha Society

BACK