Corn chowder



ingredienten


100 à 150 gram gezouten varkensvlees (vers spek) in kubusjes gesneden


1 grote ui in schijfjes gesneden


4 aardappelen in schijfjes gesneden


2 koppen water


1 kop melk


2 koppen verse maïs (van de kolf ofwel uit blik)


1 theelepel zout



bereiding


Het varkensvlees opbraden op de bodem van je kookpot tot het knapperig is.

de uiringen toevoegen en laten meebruinen.

vervolgens de aardappelschijfjes en het water toevoegen en laten gaarkoken

. de melk, de maïs en het zout toevoegen en dan nog toen tot vijftien minuten op een zeer laag vuur laten sudderen (niet koken!)

eventueel met peper bijkruiden en opdienen.


eventueel kan je een zestal verbrokkelde "soldatenkoeken" of harde scheepsbeschuit (hardtack) toevoegen om het geheel te binden.

je kan ook vis, wat clams (een soort mossel) of scallops (kammossel) toevoegen.


dit is een oud Frans recept dat al heel vroeg door de Yankees in het oosten (Maine tot Long Island) werd aangepast tot een soort van stoofpot of dikke soep.


dit recept is afkomstig uit de streek van Boston en al zo'n drie à vierhonderd jaar oud.








 





Ludo Van den Bussche - Sunkmanitu Tanka Okolaya

Ex First Chief van de Sotka Yuha Warrior Society

Member of the Ska Yuha Society

BACK