Crullers



ingredienten


4 eieren


2/3 kop bruine suiker


3 ½ kom gewone bloem (gezift)


1/3 kop gesmolten boter


½ stukje gist


2 eetlepels warm water


½ theelepel zout


1/3 kop melk




bereiding


Het warme water en de gist in een kom goed mengen. Suiker toevoegen, mengen en tien minuten laten staan.

vervolgens de eieren, de melk, de gesmolten boter en de bloem erdoorheen roeren.

Dit geheel ongeveer 1 tot 1 ½ uur laten rijzen tot het verdubbeld is in hoeveelheid.

verwarm een ketel met varkensvet of niervet. rol het deeg tot een worst van ongeveer anderhalve centimeter dik en snij in stukken van ongeveer 3 tot 5cm.

Geef deze stukken een kleine draaiing met de hand en gooi ze in het vet. Doe niet te veel ineens in de pot. Zorg dat de stukken overal gelijk bruinen.

Laat overtollig vet afdruipen op een doek.

Besprenkel eventueel met wat (bloem)suiker of kaneel als extraatje.


De suiker kan eventueel door honing vervangen worden maar dan moet je de hoeveelheid vocht verminderen die je gebruikt in het deeg.


Het zijn eigenlijk donuts die je hier maakt. De Nederlanders en de Yankees in Pennsylvania waren gekend voor hun voorliefde voor zoetigheden. De Duitsers noemden dit recept crullers, de Engelsen noemden het doughnuts, cannonballs en sinkers. De mountain men noemden het "bear sign".


Het gat in de donuts zou uitgevonden zijn door een jongen in 1847 in Maine. Deze jongen vond dat zijn moeder de crullers nooit goed bakte en dat ze in het midden nog niet gaar waren...







 



 





Ludo Van den Bussche - Sunkmanitu Tanka Okolaya

Ex First Chief van de Sotka Yuha Warrior Society

Member of the Ska Yuha Society

BACK