Hoppin' John



ingredienten


2 ½ pond gezouten varkensvlees (vers spek)

gesneden in blokjes van ongeveer 1 à 2cm


2 eetlepels bloem


¼ liter melk


2 ½ kop gedroogde erwten


2 ½ kop bruine rijst


2 gedroogde rode pepers




bereiding


Spoel verschillende keren over het vlees om de overtollige zoute smaak te verminderen.

Bak 2 pond van het spek of varkensvlees in een koekenpan en leg apart.

Kook het overblijvende vlees gedurende een uur in ruim water.

Breng water aan de kook, doe daar de erwten in en breng terug aan de kook. Daarna deze erwten één uur lang van het vuur wegzetten.

De erwten terug op het vuur zetten, de rode pepers toevoegen en 30 minuten koken.

De bruine rijst toevoegen en het geheel laten doorkoken tot de rijst gaar is.

Ondertussen het vet in de pan terug opwarmen en met de bloem tot een bruine saus maken.

De melk hieraan toevoegen en roeren tot deze saus erg dik is.

Hieraan het vlees toevoegen.

De rijst en de erwten afgieten en opdienen met het vlees en de saus.


Sommige koks voegden nog 1 of 2 uien toe aan dit recept.


Dit is een oud recept uit de Zuidelijke Staten waar ook veel rijst werd gekweekt. het werd traditioneel op nieuwjaarsdag gemaakt en zou geluk over het huishouden brengen. de rijst uit de 18de en de 19de eeuw is wat we nu bruine rijst noemen. Deze is te vinden in de grootwarenhuizen en Oosterse winkels. rijst is gemakkelijk te transporteren en gereed te maken, vandaar dat het een geliefde kampvoedsel is.




Ludo Van den Bussche - Sunkmanitu Tanka Okolaya

Ex First Chief van de Sotka Yuha Warrior Society

Member of the Ska Yuha Society

BACK