Jerkybereiding


Jerky is de benaming voor gedroogd vlees. een moderne methode om voedingsmiddelen van hun vocht te onttrekken, om alzo de bewaartijd te verlengen en het gewicht en de omvang te reduceren, is droogvriezen. Velen die ooit gekampeerd hebben kennen deze voedingsmiddelen, ze worden trouwens in alle goede winkels voor kampeerders verkocht.


In "the old days" kende men ook zo'n methodes om voedsel langer te bewaren. Men ging allerlei dingen "pekelen" (vlees of vis) of drogen.


Vrijwel alle vlees (ook kip, vis en kalkoen) kan je drogen. varkensvlees is wegens mogelijke bacteriële besmetting minder geschikt.

De bedoeling is om zéér dunne repen te snijden waarna deze in de zon worden gedroogd. Door de zeer dunne sneden verliest het vlees veel vlugger alle vocht. Bovendien kunnen insecten in dit dunne vlees hun eieren niet ingraven.


Met dun bedoel ik ongeveer 2mm. Zelf gebruik ik hiervoor een elektrisch snijmes, zoals de slager gebruikt voor allerlei charcuterie. Daarna kan je het in de zomer in een warme veranda ophangen, of zelfs in open lucht. Denk er aan het binnen te halen bij vochtige weersomstandigheden (mist, valavond of regen).


Bij regenachtig weer kan je ook als volgt te werk gaan. hang de reepjes vlees over de stangetjes van de gril in je gasoven en draai de oven open op de laagste stand. Hou de ovendeur op een kier zodat alle vochtige lucht kan ontsnappen. bovendien zorgt de open deur ervoor dat de temperatuur laag genoeg blijft zodat het vlees niet gaat garen maar enkel uitdroogt tot een harde breekbare substantie. zorg ook dat tussen het vlees in voldoende (hete) lucht kan circuleren. Op deze manier droog je in enkele uren tijd heel wat vlees.


Jerky werd als voedsel voor onderweg uit het vuistje gegeten, in soep verbrokkeld als een soort bouillonblokje of ongeveer terug in zijn oorspronkelijke verse staat hersteld door het te weken in water. Het verliest niets aan smaak en vitaminen, blijft lang vers mits droog bewaard), is lekker en origineel.


  

Ludo Van den Bussche - Sunkmanitu Tanka Okolaya

Ex First Chief van de Sotka Yuha Warrior Society

Member of the Ska Yuha Society

BACK