Pemmican (Wasna)ingredienten


1 kop Jerky van bizonvlees

(rund, hert, eland, kariboe of kangeroe kan je ook gebruiken)


1 kop gedroogde vruchten

allerlei bessen, kersen, rozijnen, appels, perziken, enz...


1 kop noten

walnoten, pindanoten, zonnebloempitten, enz...

(zorg ervoor dat deze niet gezouten of behandeld zijn met bewaarstoffen)


2 eetlepels honing


¼ tot ½ kop gesmolten niervet of buikvet


zout, peper, look, salie, cayennepeper of andere kruiden volgens eigen smaak (optioneel)
bereiding


Jerky: het vlees wordt in heel fijne reepjes gesneden en gedroogd (in de zon). Heden ten dage, drogen we het vlees in de oven op 180°. Let erop dat het vlees droog genoeg is. Het moet breken en niet buigen.

Als de Jerky droog is breek of maal het volgens smaak (sommigen willen grotere stukken jerky in hun pemmican, anderen willen hun vlees fijn gemalen).

Indien gewenst kan je nu de kruiden toevoegen.


Hak of maal, volgens smaak, de gedroogde vruchten en noten en voeg ze bij het vlees.


Gesmolten vet: Snij het vet in smalle repen en laat het opwarmen en smelten op een laag vuur tot het een lichte gouden kleur krijgt en filter het. Laat het vet afkoelen en je ziet dat het terug wit wordt.

Verwarm het vet voor de tweede keer zo warm mogelijk maar zonder dat het begint te roken. Vet dat rookt is vet dat verbrandt en geeft een slechte smaak aan de pemmican.


Giet het vet over de mengeling van vlees, vruchten en noten. Voeg juist genoeg toe om alle ingrediënten vochtig te maken. Als het vet te koud is zul je er veel van nodig hebben om alles aan elkaar te laten kleven en dan is de pemmican te vettig. Als het vet op dit moment te snel afkoelt om alles mooi te kunnen mengen, dan kan je alles eventjes op een zeer laag vuurtje plaatsen om het terug op te warmen.

De hoeveelheid toegevoegd vet was afhankelijk van de periode waarin met de pemmican nodig had. In de winter werd meer vet toegevoegd dan tijdens de zomermaanden.


Vorm van de nog lauwe pemmican kleine "koekjes" en laat ze afkoelen op een koele plaats.

Je kan de pemmican ook oprollen en na afkoelen in stukken snijden.


Pemmican, indien het op een correcte manier gemaakt wordt, is maanden, zelfs jaren houdbaar op een koele en droge plaats en daarom het ideale voedsel voor lange reizen. 

BACK