SABSAPA WIN


Function: pipekeeper


Ik ben Edith, en via het vroegere SAI (Studiecentrum voor Amerikaanse Indianen) al jaaaaaaren geïnteresseerd in alles wat met indianen te maken heeft.

Jarenlang deed ik tijdens de Lakotacursus van Ludo "de bar" open tijdens de pauzes, en ik volgde met steeds meer enthousiasme de cursus, die me een heel ander inzicht gaf over het leven en de geschiedenis van de Lakota Sioux.


Uiteindelijk ging ik een jaar geleden over tot de daad, na een uitnodiging om deel te nemen aan de Winyan Tapika society. In de loop van een jaar tijd verzamelde ik al een heel groot deel van mijn basisuitrusting. Resultaat van al die jaren Lakotastudie en van een oefenkamp in mei 2006 was dat ik vanwege de Sotka Yuha Chief de uitnodiging kreeg om deel te nemen aan het Buffalo Days Camp.


Dit camp was een echte doorbraak voor mij in de hobby en ik hoop dan ook hier verder in te kunnen evolueren.


Het is trouwens van Ludo (Sunkmanitu Tanka Okolaya) dat ik mijn indiaanse naam kreeg: Sabsapa Win - Heel Zwarte Vrouw.


Binnen de groep van de Winyan Tapika kreeg ik de functie toebedeeld van Pipekeeper of Pijpbewaarster….


Ik ben nogal handig, en maak heel veel dingen zelf. Ik maak bijvoorbeeld veel hardsole moccassins en andere zaken zoals kleding, tassen, beadwork enz…. Hiermee kan ik dan een ruilhandel opzetten met anderen die bijvoorbeeld dingen produceren die ikzelf niet kan maken (ijzerwerk enz.)


Als halve kwajongen wil ik nog goed leren boogschieten, pijp roken op primitieve manier vuur maken enz…. Bovendien wil ik zoals Odette een vrouwelijke warrior worden….

BACK