DROMENVANGER

De hoepel

1° snij een jonge, levende wilgentak af van 50cm - 180cm lang, haal de schors van de tak af en buig hem voorzichtig in een cirkel met een diameter van 8cm - 20cm.

De diameter mag je zelf bepalen maar de traditionele dromenvangers zijn niet groter dan de hand van een volwassenen.

2° Draai de de tak een paar keer rond en zet vast met wat katoendraad of pees zodat de hoepel stevig vast blijft zitten. Laat nu de tak een paar dagen drogen.


Omwikkelen van de hoepel:

3° Snij 2.50 meter suède veterband af (de kleur mag je zelf kiezen) wikkel hier de ronding mee af. Het is gemakkelijk om een wasknijper te gebruiken om het begin mee vast te zetten.

Ik zelf lijm de band aan de binnenkant vast met huidevellenlijm om verschuiven te voorkomen. De veterband mag niet gedraaid zitten.


Eerste rij van het web4° Gebruik 120cm - 480cm pees of sterke, dunne draad om het web mee te maken (de lengte hangt af van de diameter van de hoepel) Maak een lus op het einde van de draad. Die lus wordt gebruikt om de dromenvanger aan op te hangen als hij klaar is.


5° Knoop de de lus bovenaan de dromenvanger vast (dit is het zwakste punt van de hoepel).

6° Van begin tot het einde wordt de dromenvanger met dezelfde steek gemaakt.

Om te starten plaatsen we de pees losjes over de bovenkant van de hoepel. Verplaats de pees naar achteren rond de hoepel (vorm een opening met de pees) en haal de pees door de opening die je juist gemaakt hebt.


7° Trek elke steek gelijkmatig aan, maar niet te hard anders zal de hoepel vervormen en niet meer mooi plat zijn wanneer hij af is.


8° Gebruik dezelfde steek om de eerste rij van de dromenvanger te maken. Verdeel de knopen gelijkmatig over de lengte van de hoepel, afhankelijk van de grootte worden er tussen de 10 en 20 knopen gemaakt.


9° De laatste knoop van de eerst rij zou ongeveer 1.5cm - 2cm van de lus moeten komen.


Volgende rijen van het web10° Voor de tweede en de daaropvolgende rijen maken we tussen twee knopen van de vorige ronde, mooi in het midden terug een halve knoop.


11° Bij het aanspannen van elke knoop zien we dat de pees van de vorige ronde zachtjes naar het midden van de hoepel wordt getrokken en een diamantvorm krijgen.


12° Vanaf de derde of de vierde ronde kunnen we parels of schelpen mee in het net verwerken die de spin in haar web moeten voorstellen. Plaats de parels op het pees en werk de halve steek verder af zoals anders.


13° Werk alle rijen op dezelfde manier verder af naar het midden van de hoepel. Op een gegeven ogenblik zullen de knopen zo klein worden dat ze nog moeilijk te maken zijn. Zorg ervoor dat er in het midden en opening blijft!!!, velen maken het web volledig dicht, maar dit is absoluut FOUT! De werking van een dromenvanger is dat de slechte dromen door het gaatje in het midden verdwijnen terwijl de goede dromen langs de veren onderaan de dromenvanger naar de persoon die slaapt geleid worden...


14° Stop het knopen onderaan het gat in het midden van de dromenvanger. Eindig door tweemaal een knoop op dezelfde plaats te leggen, trek deze goed aan en knip het uiteinde kort af.


15° Onderaan de hoepel bevestigen we nog enkele pluimen (hoeveel hangt af van eigen smaak).


16° Hang de dromenvanger boven je bed en slaap zachtShungila Taniya