PREPAREREN VAN VEREN


door Lynne Sageflower Pennington

Vertaling Shungila Taniya


opmerking: Het bezit van veren van vele vogels wordt strikt wettelijk gecontroleerd. Zorg ervoor dat U indien nodig de juiste papieren hebt.

Hoe worden veren verkregen?

Meestal wanneer wij veren kopen of krijgen zijn deze reeds gereinigd. Hieronder wordt beschreven hoe de veren werden behandeld alvorens ze in ons bezit kwamen.

Sommige veren worden verkregen doordat vogels ruien en dienen niet gereinigd te worden. Anderen kunnen we via jagers verkrijgen, zijn vogels die in het verkeer gedood werden of vogels uit een private collectie, bv via valkeniers. Deze dienen wel gereiningd te worden.

Vogels die door het verkeer gedood werden moeten vers zijn anders zal u veel insecten op het lichaam en in de veren terugvinden. Waardoor de veren beschadigd zullen zijn.


Hoe worden veren bewaard?

Er zijn enkele methoden om veren te bewaren. Hier zal ik over een enkele methode praten

Bewaren van lichaamsdelen: De meeste jagers beginnen hun vogels te bewaren zodra zij thuis aankomen door de delen van de vogel die zij willen bewaren in zout te leggen. Het volledige deel moet bedekt worden met zout. Hierdoor drogen de vlezige delen uit. Het soort zout dat zij gebruiken is het zout dat op opritten uitgestrooid wordt in de winter.

Indien het om een vleugel gaat dan wordt deze eerst in de juist positie op een plank vastgemaakt alvorens hij met zout bedekt wordt. De onderdelen van de vogel dienen minstens twee weken in het zout te liggen. Indien ze dan nog niet voldoende gedroogd zijn blijven ze in het zout en wordt er iedere week gecontroleerd tot het vlees volledig uitgedroogd is.

Nadat de gewenste droogheid bereikt is worden de onderdelen voorzichtig gewassen met een product zoals Woolite (zeep voor fijne washables) en nadien goed gespoeld.

Er zijn enkele manieren om de veren te drogen die worden later besproken.

Opmerking: Indien u enkel de veren wil gebruiken verwijder deze dan voordat je ze in het zout plaatst, zoniet zal het verwijderen ervan veel moeilijker zijn.


Hoe de veren reiningen?

Er zijn verschillende manieren om veren te reinigen maar deze is de gemakkelijkste.

1. Week de veren in Koud water gedurende enkele dagen. Doe handschoenen aan en haal al het vuil eraf terwijl ze weken.

2. Was de veren na twee dagen met lauw water dat met een zachte zeep vermengd wordt om het resterende vuil en de vlekken te verwijderen. U kan ook eventueel resterende stukken vlees aan de schacht van de onderste slagpen nu verwijderen. Wees voorzichtig zodat de schacht van de slagpen niet te beschadigd wordt.

3. Spoel af in lauw water.

4. Doe de volgende procedure buiten aangezien dit nogal stof teweeg brengt. Om de vochtigheid te verwijderen worden de veren in een doos gelegd en bedekt met pleister of een zaagmeel van een harde houtsoort.. Gebruik vervolgens een zachte borstel om de pleister of het zaagmeel af te borstelen. Donsveren kunnen op dezelfde manier gereinigd worden enkel zullen we deze niet in zaagmeel plaatsen maar aan de lucht laten drogen.


Hoe droog ik de veren die ik gewassen heb?

Er zijn enkele manieren om veren en pluisjes te drogen. Een ervan is om de veren te plaatsen in een warme lucht trommel. Hieronder wordt verteld hoe u er een kan maken. Een andere manier is om de veren best te houden voor een ventilator of haardroger. Terwijl de veren drogen zullen we deze gladstrijken.


Het maken van een warme lucht trommel.

materialen

- 2 Houten Cirkels

- Houten bout van 4 cm

- Metalen raster

- Twee stukken touw voor het ophangen van de trommel

- (afmeting van cilinder 8" in diameter x 18" in lengte)

1. Boor een gat in het midden van de hout cirkels voor de bout. Laat ongeveer 2.5cm van de bout uitsteken om het touw aan te knopen.

2. bevestig het metalen raster aan een van de houten cirkels. Plaats het op een zo danige manier dat het afneembaar is.

3. Maak het touw aan het uiteinde vast, maar laat hem los genoeg zodat de cilinder kan ronddraaien.

4. Plaats de cilinder voor een ventilator en draai de cilinder rond

5. Indien het winderig is buiten , plaats hem in een gebied waar de wind door het rooster gaat.


Hoe kan ik de glans terug in mijn veren krijgen?

Daar vogels een natuurlijke olie in hun veren hebben gaat deze er na verloop van tijd af. Om deze olie te vervangen en om uw veren mooier te maken smeren we de veren in met ongezouten dierlijk vet.

Een andere manier is om een thee te maken van ceder, deze te laten afkoelen en de veren hiermee in te strijken. Dit bedekt de veren met een dunne laag cederolie.


Hoe kan ik mijn veren beschermen tegen insecten zoals mijten?

Er zijn enkele manieren om mijten of andere insecten van uw veren weg te houden. Sommige manieren vereisen strakke verpakkingen.

Methode Een: koop in een dierenspeciaalzaak een product tegen mijt bij vogels. Spuit de veren goed in en plaats ze enkele dagen in een afgesloten plastieken zak.

Methode Twee: Wanneer veren of lichaamsdelen weggezet worden, plaats er dan enkele motteballen bij. Vergewis u ervan dat u een luchtdichte verpakking gebruik omdat het de uitwasemingen van de motteballen is die de insecten doodt.

Methode Drie: Zet de veren of lichaamsdelen in de diepvries voor enkele dagen.

Zeer belangrijk:

Indien u de vogel nu van een jager hebt verkregen of op de zijde van de grote weg hebt gevonden. En u de veren of delen van de vogel hebt verkregen die u gebruiken wil, gooi dan de rest niet zomaar bij het afval. Neem de overblijfselen mee naar het bos en begraaf hen. Eer de vogel en toon de vogel respect door een gebed om zo de vogel te bedanken voor zijn veren en voor het leven waar deze van afkomstig waren.

Gebruiksklaar maken van de veren

Er zijn verschillende methoden om veren voor te bereiden om voor uw projecten te gebruiken. Misschien wilt u meer dan een veer gebruiken. Dit onderdeel zal de verschillende methoden behandelen.

Maken van een lus in de slagpen. Er zijn twee methoden die ik u ga uitleggen.

Methode een: Deze methode vereist het toezicht van een volwassene als u een kind bent.

Stap een: Week het uiteinde van de slagpen in warm water, snij met een scalpel een kanovorm uit in de slagpen. (hieronder getoond)

Stap twee: plooi de slagpen omhoog steek het uiteinde in de slagpen en zet vast met een lijm. Een kleine lus laten. (hieronder getoond)

Stap drie: Laat drogen. Veranker de lus met een lint (hieronder getoond) indien u een donsveer wil toevoegen dient u hier rekening mee te houden en mag het lint niet volledig tot boven gedraaid worden.

Indien er een donsveer moet bijgevoegd worden:

stap vier: donsveer tegen slagpen plaatsen en vervolgens verder omhullen tot boven
Als u donsveren wilt toevoegen dient u dit te doen voordat u met het lint aan de bovenkant van de hoofdlijn van slagpen bent.

Stap vijf: Eens dat u de slagpen met donsveer vastgezet hebt met het lint gaan we de slagpen nu omhullen met een stuk rode trade cloth, die bovenaan en onderaan wordt vastgezet met een stuk gele weefdraad.

Methode twee: Deze methode is gemakkelijker voor een kind

Stap een: neem een stukje leer van 1.25 cm breed en 9cm lang en plooi het over de slagpen.

Stap twee: Neem een lint van 1.25cm breed en 7.5cm lang en omwikkel het rond het leer en de slagpen tot aan het begin van de veer zoals op de tekening hieronder aangegeven.

Stap drie: Omhul het geheel met een stuk trade cloth van 3cm x 5 cm zadat niets van het lint nog zichtbaar is.

Stap vier: Neem een stuk gele weefdraad en rol het rond de tradecloth zoals hieronder aangegeven.


Gebruik van veren

De verschillende manieren van het plaatsen van een veer op bepaalde stukken en de modellen van de veren zijn stamgebonden.

Eens de veren zijn schoongemaakt hebben we verschillende mogelijkheden om de slagpen te versieren, ze hoeft hierbij niet persé omhuld te worden met trade cloth. Zo kan men makkelijk tot de helft van de slagpen onderaan wegnemen, wat het werken met de veer vergemakkelijkt.

Enkele verschillende methoden om te versieren.

1. omhul de slagpen met parels, maak een reep van parels. En hecht deze vast aan de veer. De breedte van de reep zal afhankelijk zijn van de grootte van de parels die gebruikt worden.

2. Een stuk van voorgesneden franjes ongeveer 2.5cm tot 5cm breed, volgens de omtrek van slagpen. De lengte van franje is afhankelijk van je eigen smaak. De meeste gaan van 7.5 cm tot 30 cm.

3. maak een stuk draad vast aan de slagpen en rijg er verschillende parels op. Breng de draad langs de nerf van de veer omhoog en zet vast met lijm. Opletten dat je niet teveel lijm gebruikt. Deze procedure enkele malen herhalen met verschillende draden met parels. Zorg ervoor dat alle rijen parels goed tegen elkaar aangedrukt worden.

4. U kunt de hoofdlijn van de veer met verf versieren. Het aanbrengen van kleine punten geeft een extra dimentie aan de verschillende kleuren.

5. U kan eveneens stukken leer op de slagpen kleven en vervolgens een veter versieren met allerhande parels.

6. rawhide strips van ongeveer 0.5cm breedte en de lengte van de hoofdnerf van de veer worden ook vaak versierd met quills en nadien vastgehecht over de hoofdnerf van de veer.


Het versieren van de top van de veer

1. U kunt enkele paardeharen kleven op het uiteinde van de veer met daarop een donsveer (zie hieronder)


2. U kunt een donsveer op aan de bovenkant kleven en daarop enkele leren linten die langs de hoofdnerf los hangen.


Besluit

In dit hoofdstuk werden enkele manieren beschreven om slagpennen om te buigen of een veer te versieren. Gebruik uw verbeeldingskracht om de veren op andere manieren te versieren
BACK