HAARDRACHT


Wanneer we aan een indiaan denken dan ga je hen automatisch inbeelden met gevlochten haren. Deze haarstijl was vaak de traditionele haardracht onder de Amerikaanse Indianen. Wat de meesten onder ons niet weten is dat verschillende stammen hun eigen tradities hadden als het om haardracht ging. Doorheen de geschiedenis van de Native Americans was het vlechten en de manier van vlechten van hun haren een belangrijk deel van hun cultuur. Voor sommigen was vlechten een eenvoudige versiering voor hun kapsel, vooral voor de vrouwen en de kinderen. Bij sommige stammen droegen mannen vlechten in hun haar omdat het een religieuze betekenis had of omdat ze zich klaarmaakten voor de strijd.

Bij sommige Amerikaans indiaanse stammen, was het kunnen vlechten van haar een essentieel deel van hun leven. Het dragen van vlechten kon de status van iemand weergeven die hij had binnenin de stam. In andere stammen konden dan enkel de medicijnman of het opperhoofd vlechten dragen, droegen enkel de jonge krijgers vlechten en versierden ze die met veren, parels of leer of konden enkel de vrouwen lang haar hebben, dus waren zij de enigen die vlechten in hun haar konden dragen.Het vlechten van haar vormde voor vele vrouwen ook een belangrijk deel in hun leven. Ze werden heel bedreven in het vlechten van ingewikkelde patronen, Dikwijls werd gebruik gemaakt van gemaakt van kleurrijke materialen zoals gekleurde garen, veren, parels, leren strips en zelfs pels, die mee ingevlochten werden.

In de Quapaw stam, droegen getrouwde vrouwen hun haar los terwijl de vrijgezellen hun haar in vlechten droegen. Sommigen rolden hun vlechten op en zetten ze vast achter elk oor. Deze spiraalvormige vlechten werd gedaan als versiering en om een partner aan te trekken.

Bij de Blackfoot's waren het de mannen die vlechten droegen. Ze droegen drie vlechten vaak met een haardot of pompadour boven op het hoofd. Vrouwen droegen hun haar los of hadden het af en toe vooraan in twee dikke vlechten hangen.

De mannen bij de Plains indianen droegen hun haar traditioneel in twee lange vlechten, zoals vak gezien in de films. Terwijl de vrouwen van de Plains hun haar meestal korter knipten dan het haar van de mannen.

Kiowa indianen droegen eveneens vlechten. Mannen twee lange vlechten, vaak omwikkeld met dierenvellen, terwijl de vrouwen hun haar ofwel los droegen of wel in twee vlechten. Bij de Kiowa was het eveeneens een traditie dat de mannen hun haar net boven het rechter oor een stuk korter knipten.

Bij de Delaware en Lenapes indianen droegen de vrouwen hun haar in lange vlechten, er wordt beweerd dat zij hun haar nooit knipten, terwijl hun mannen hun haar in een "Mohawk-kapsel" droegen of hun hoofde scheerden en enkel een lok haar aan het voorhoofd lieten staan.

Wisconsin indiaanse vrouwen droegen een enkele vlecht in het midden van hun rug omwonden met stroken stof. De oudere, traditionele vrouwen vlochten hun haar en vouwden het op zodat het een knots vormde. Deze knots werd vastgebonden met hertenhuid en geperleerde stof. Een erg lang geperleerd stuk werd vaak aan de vlecht gebonden en hing tot bijna tegen de grond.

Zoals je hier kan vernemen heeft bijna elke stam de kunst van het vlechten onder de knie. Vele stammen gebruikten deze technieken eveneens voor andere doeleinden. Sommigen ginen manden vlechten, anderen kleding.

Hieronder vindt U een paar voorbeelden van haardrachten bij de verschillende stammen, al deze tekeningen zijn getekend door George Catlin

ARIKARA

ASSINIBOINE

BLACKFOOT

CHEYENNE


HIDATSAIOWA

LAKOTA

LAKOTA

MANDAN

OSAGE

WICHITA


BACK