De meest opwindende gebeurtenis van het festival van het jaar was de bizondans. Acht mannen namen deel, droegen bizonhuiden op hun ruggen en schilderenden zich zwart, rood en wit. De dansers probeerden om de bizons op de prairie te imiteren.

Elke danser hield een ratel in zijn rechterkant, en in zijn linkerzijde een stok van ongeveer 1,8m. Op zijn hoofd, droeg hij een bos van groene wilgentakken. De terugkeer van de bizons viel samen met het seizoen waarin de wilgenbomen in volledig blad stonden.

Een andere dans vereiste slechts vier mannen van de stam, die de vier belangrijke windrichtingen het vertegenwoordigden waaruit de bizons zouden kunnen komen. Met kano in het midden, namen twee dansers, gekleed als grizzly beren die de jagers zouden kunnen aanvallen, aan elke kant hun plaats in. Zij gromden en dreigden om op iedereen op te springen die zich in de ceremonie zou kunnen mengen.

De toeschouwers probeerden om grizzly's te kalmeren door hen voedsel toe te werpen. De twee dansers zouden op het voedsel toespringen en wegdragen naar de prairie als mogelijke lokmiddel voor de komst van de bizons.

Tijdens de ceremonie, sloegen de oude mannen van de stam op de drums en zongen ze gebeden voor een succesvolle bizon jacht.

Tegen het eind van de vierde dag van de bizondans, ging een man vermomde als kwade geest van hongersnood het kamp in. Onmiddellijk werd hij weggejaagd door het geschreeuw en het stenigen van de jongere mannen, die ongeduldig stonden te wachten om aan de ceremonie te mogen deelnemen.

Als demon van hongersnood met succes was weggejaagd, trad de volledige stam toe tot het rijkelijke bedanking feest, dat symbolisch stond om de vroege terugkeer van bizons op de jachtgronden te vieren.

De Bizon is een dier dat overvloed geeft aan veel van Lakota stammen (evenals aan anderen geloof ik). Het was, om zachtjes uit te drukken, een heilig dier, want het voorzag hen van vlees, huid voor kleding en schuilplaatsen is, en zijn beenderen werd noodzakelijke hulpmiddelen om te kunnen overleven. De Lakota halen de oorsprong van hun heilige pijp terug uit "the white buffalo calf woman" (de Witte bizonkalf vrouw). Dit brengt ons tot bij de "Bizonkracht".

Verhaal De Oorsprong van de Bizon Dans

BUFFALO DANCE

BACK