DE BOOG OP DE PLAINSDe korte handzame handboog die wij ons nu voorstellen als "het" indiaanse wapen bij uitstek heeft een lange weg afgelegd.

Dit wapen is niet het eerste "lange afstandswapen" dat ontstond in de duistere nevelen van ons verleden. Waarschijnlijk zal wel eerst een steen of stok weggeworpen zijn, eerst op goed geluk, later welbewust en goed gemikt. Als bleek dat een doeltreffend en/of doorslaand argument was gevonden betekende dit letterlijk de uitvinding van een nieuw wapen.

De lans bleek eveneens een vorm van "lange afstandswapen". Immers een stok was langer dan je eigen arm en die extra reikwijdte kon heel wat verschil uitmaken in zowel verdediging als aanval.

Werp je lans weg en het wordt een speer. De ontdekking dat een langere werparm (zoals de Atlatl) de kracht en reikwijdte van de speer vergroot betekende weer een stap in de evolutie naar moderne raketwerper.

Als de boog dus niet meteen het eerste lange afstandswapen is, toch blijft het nog wel een heel interessant ding. Het kost virtueel niets (als je niet de huidige, zogezegd moderne norm van dure arbeidstijd gaat meerekenen) en je kan zowat overal materiaal vinden dat je voor de vervaardiging ervan kan nodig hebben. Want een boog is in het oog van een leek… "een stok met een touw aan". Niets is echter minder waar en dat ga ik nu proberen te bewijzen.

Wanneer is de boog uitgevonden? Die vraag kan nu niet, en waarschijnlijk nooit beantwoord worden. Het is wel bekend dat ongeveer overal behalve in Australië de boog gekend was. Op de Polynesische eilanden ook, maar door de aparte natuurlijke omstandigheden, werd hij later vergeten. Men veronderstelt ook dat de boog meerdere keren opnieuw werd uitgevonden op verschillende plaatsen.

De boog die op het Amerikaanse continent bekend was, voor de komst van de eerste blanken in 1492, was tamelijk lang (manshoogte) en ongeveer gevormd zoals de gekende Engelse longbow die zoveel succes kende op het slagveld van Agincourt. Jawel dit is het modelletje dat zo netjes paste bij Robin Hood zijn groene pakje!

Deze boog kon in velerlei meer of minder goede houtsoorten vervaardigd worden. Immers door zijn lengte was het niet echt nodig een werkelijk optimale veerkracht van het hout te eisen. Bovendien was dit wapen voor een man te voet niet echt onhandig. Het ontwerp was voldoende goed en moest niet gewijzigd worden.


 


portret door George Caitlin, van de Shanwee Profeet, de broer van Tecumseh, die op jonge leeftijde een oog verloor toen de boog waarmee hij schoot in stukken brak

Ceremoniële boog-lansen, soms manshoog, van de Sioux en Blackfeet. Deze bogen behoorden tot de regalia van bepaalde society's

A: Blackfeet (peabody museum)

B: Fox, (One Bull's Society)

C: Sotka Tanka

D: Medicijnboog

E: stok die in de grond werd geplaatst om boog aan te hangen

Ludo Van den Bussche - Sunkmanitu Tanka Okolaya

Ex First Chief van de Sotka Yuha Warrior Society

Member of the Ska Yuha Society

Onderstaande linken brengen u naar het vervolg van dit onderwerp


Het ontstaan van de boog


De cultuur van de boog


Aanbrengen van de backing op een boog


Vervaardigen van lijm en pees


Pijlen


Pijl- en Boogkoker


Schiettechnieken

BACK