tekening / design Karl Bodmer

DE HONDEN TRAVOIS


Een Travois is een historische constructie die vooralwerd gebruikt door de Plains Indianen van Noord-Amerika, om ladingen over land slepen. De basisconstructie bestaat uit een platform of gaas gemonteerd op twee lange palen, vastgezet in de vorm van een langwerpige gelijkbenige driehoek, het frame wordt versleept met de gepunte einde vooruit. Soms werd het stompe einde van het frame gestabiliseerd door een derde paal gebonden dwars over de twee palen.

De Travois werd gesleept met de hand, soms voorzien van een schouder harnas voor efficiëntere slepen, of gesleept door honden of na de 16e-eeuwse introductie van paarden door de spanjaarden, door paarden.

De Travois wordt beschouwd als een primitieve vorm van vervoer (primitiever dan de wiel-gebaseerde vormen), maar in het soort gebied waar de Travois werd gebruikt (bosgronden, zachte bodem, sneeuw, enz.), zou wielen moeilijkheden hebben ondervonden en zouden ze minder efficiënt zijn. Als zodanig werd de Travois eveneens veelvuldig gebruikt door pelsjageres die handel dreven met de stammen van de Plains.


In de volgende rubrieken kan u meer vinden over de Travois


Geschiedenis van een Travois


gebruik van een travois


constructie van een travois


constructie van een harnas voor de hond


een travois laden

BACK